Иво Тонев: Нека някой ходи с мен цял ден, за да види кой е собственик на Левски!

снимка: Булфото

 Един от силните хора в Левски Иво Тонев коментира най-интересните въпроси около клуба и най-вече финансовото състояние на лидера в А група. Той разясни ситуацията около точния брой спонсори на „сините“ и около отношенията между Управителния съвет и феновете, както и работата със спортно-техническото ръководство.

„Дребни акционери в Левски няма и мисля, че това го показваме с поведението си през последните 4-5 месеца. Затова направихме Общо събрание, което беше максимално открито, всички имаха възможност да се изкажат. Дойдоха много от акционерите и бяхме много доволни.

Имахме желание да формираме много силен Управителен съвет и мисля, че го направихме. Има много силни хора, с морал. Има членове на НКП и на „Синя България“, а г-н Илия Христов е председател на сдружение „Сини сърца“, в което участват много сериозни лица и сериозни левскари. Целяхме да има хора с различни виждания и от различни прослойки. Повечето си имаме собствен бизнес и сме свикнали да ръководим хора. Поканихме Иван и Андрей, за да определят те посоката в сфера, в която са компетентни.

Аз съм противник на честата смяна на треньора. Дали сме пълна свобода на спортно-техническото ръководство, но не сме им дали много пари. Това са внушения. Бюджетът на Левски още лятото беше строго определен. Ние, тримата акционери, взехме решение, ако спортно-техническото ръководство прецени, да отделим средства за един-двама футболисти. Г-н Батков ни подари акциите.

Както и да е бил управляван Левски, от януари месец функционира Управителния съвет, а голяма част от него продължава в новия управителен съвет – фенските структури подлагат на съмнение решенията, които се взима, но могат всички да бъдат спокойни. Голяма част от дълговете ни към агенти, бивши футболисти, бивши треньори, са погасени – мисля, че има още около 300-400 хиляди, които се надявам да погасим до края на декември. Към НАП задълженията ни са между 4.6 и 4.7 милиона.

Обидно е да сравнявате Левски с Локомотив (София), които загубиха лиценза си заради 1 милион задължения. Не ме бъркайте с хора, които изязяват позицията си през медиите. Естествено, че аз и другите акционери сме истинските собственици на Левски. Нека някой да дойде да ме следи всеки ден и да види дали аз съм собственик на Левски.

Дълги години Локомотив (София) получаваше лиценз, защото обезпечаваше част от дълговете си през годините. Сега защо не ги обезпечаваше, не мога да кажа. ЦСКА не получи лиценз, защото има много повече задълженията. Марката Левски е обезпечена, но след известно време отново ще си бъде на Левски. Някои от фирмите спонсори, са мои, другите са мои приятели, реално, Левски има два спонсора“, обобщи Иво Тонев пред bTV.