Лацио си свърши работата в Лига Европа, Фиорентина ще трепери

снимка: БТА/AP

 Италианските отбори отново възлагат надежди на силен рейд в турнира Лига Европа, където миналата година излъчиха три представителя на полуфиналите, за да изместят Англия от четвъртото място в националната клубна ранглиста на УЕФА и да заслужат още един отбор в Шампионска лига.

И докато Лацио си свърши работата и не само си осигури преминаване на груповата фаза, но го направи и като лидер, то Фиорентина пак се изложи и ще трябва да трепери до последно за участието си на 1/16-финалите.

Римските „орли“ спечелиха домакинството си на Днипро с 3:1, макар и с голяма доза шанс и без да изразходват сериозно количество енергия. В 4-ата минута Марко Пароло асистира за първото попадение в срещата на Антонио Кандрева, но гостите от Украйна стигнаха до равенството в 65-ата чрез Дама. Само 180 секунди по-късно обаче самият Пароло се възползва от пас на един от най-добрите за Лацио – 20-годишния холандец Рикардо Кишна, за да простреля вратата на гостите, макар и с помощта на рикошет – 2:1. В 93-ата минута Филип Джорджевич оформи крайното 3:1.

Лацио с 13 точки е недостижим лидер в Група G и със сигурност като такъв ще участва в жребия за 1/16-финалите, докато вторият Сен Етиен също продължава напред с 8 точки. Французите се добраха до равенство 1:1 като гости на Розбенборг, който е последен с 2, а Днипро е трети с 4 кръг преди края.

С човек по-малко Фиорентина не можа да удържи аванс от два чисти гола в гостуването си на Базел и завърши наравно 2:2 в Швейцария. Федерико Бернандески завърши две великолепни акции на „виолетовите“ през първото полувреме с точни удари в 23-ата и 36-ата минута. В 26-ата обаче Фелипе Ронкалия си изкара червен картон и това даде отражение върху играта. Зухи в 40-ата намали на 1:2, а Елнени в 74-ата донесе точката за Базел.

Тимът на Иван Иванов, който отново не беше в групата, остава на върха в група I с 10 точки, докато Фиорентина е втори със 7. Лех (Познан) и Беленензеш завършиха наравно 0:0 и имат по 5 пункта в една от най-оспорваните групи в Лига Европа.