"Пирова", но сладка победа на Сърбия над Албания

снимка: БТА/AP

"Пирова, но сладка победа", пише в заглавие белградският вестник "Данас, след като Сърбия победи Албания с 2:0 в евроквалификациите. Трите точки от мача в Елбасан снощи измиха поне някои петна в изгубената битка за евлофиналите във Франция, посочва "Данас".

Това, което бе специален мотив за сръбските футболисти, бе, че забавиха или дори попречиха на класирането за европейското първенство на албанския отбор, който ги засегна с прекратяването на мача в Белград миналата есен.

Вестник "Блиц" пише, че футболният отбор на Сърбия е победил с 2:0 Албания в Елбасан, оставяйки повече от добро впечатление във високорисков мач за сръбските "орли". Мачът бе без значение за тях, тъй като те вече са изгубили шансовете да се класират за европейското първенство, докато за домакините това бе истинска възможност да направят решителната стъпка към европейския шампионат във Франция през 2016 г.

След всички изпитания, през които минаха сръбските футболисти преди този мач и след онзи прекъснат мач в Белград след "аферата дрон", не бе лесно да се предотврати вече подготвеното празненство на домакините.

Една победа щеше да ги прати още в четвъртък вечерта на шампионата на Европа, коментира "Блиц". Вместо това се радваха нашите играчи, заслужено, и това им прави чест, пише изданието. Албанците наричаха тази среща "Мач на живота" не само заради съперничеството, което няма връзка със спорта, но и поради факта, че никога не са участвали в най-големите футболни съревнования.

А именно преди този мач, те бяха в идеалната позиция да направят историческата крачка. За тях дуелът със сърбите бе повече от игра, защото играеха за своите мечти, за победа над съперника, за успех, какъвто никога преди не са постигали, пише "Блиц".

Вестникът отбелязва, че автобусът на сръбските футболисти е бил замерян с камъни веднага при пристигането си в Тирана. Пътят до намиращия се на 45 км град Елбасан няколко часа преди мача, протече при постоянен страх нещо подобно да не се повтори, но местните сили за сигурност свършиха своята работа, както се полага за толкова високорисков мач.

На стадиона имаше над 12 000 истерични запалянковци, почти всички с албански бели шапчици и скандирания - от такива за "Велика Албания" до лозунги за т.нар. Армия за освобождение на Косово. Вестник "Вечерне новости" пише, че Ляич и Коларов са донесли тишина в Елбасан.

Александър Коларов и Адем Ляич вледениха Елбасан арена, която се люлееше цели 90 минути, пише изданието. Вестникът отбелязва, че непосредствено преди мача футболистите от двата отбора са изпратили най-накрая една нормална снимка към света. Те се снимали заедно със съдийската тройка и още веднъж изпратили символичното послание, че е важен само футболът.