Историческо – Северна Ирландия на Евро 2016! (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

След като миналия месец за първи път в историята си Исландия се класира за Европейско първенство (и то като лидер в своята квалификационна група), сега Северна Ирландия по същия убедителен начин спечели промоция за Евро 2016 във Франция.

Британците се нуждаеха от три точки в който и да е от последните си два мача от квалификациите през октомври, като безапелационно се възползваха още от първата си възможност.

Северна Ирландия, която бе вкарала 12 гола в предишните си 8 мача, срази с 3:1 аутсайдера в група F Гърция пред погледа на суперзвездата в голфа Рори Макълрой. Домакините изпитваха трудности да пробият защитата на съперника и в първия половин час играта бе равностойна, но след дебютното попадение в срещата везните изцяло се нахлониха в полза на момчетата на Майкъл О'Нийл.

Далас предостави успоредно на голлинията центриране в 35-ата минута за Стивън Дейвис и той трябваше просто да чукне топката в мрежата пред опразнената врата. В 49-ата минута пък Норууд сервира топката в наказателното поле от ъглов удар и Джош Магенис с глава се разписа за 2:0.

Отново Дейвис, отново с глава, но по впечатляващ начин от десетина метра, направи резултата още по-убедителен – 3:0 – в полза на домакините. В 87-ата Аравидис вкара почетен гол за Гърция по напълно идентичен начин на първото попадение на британците.

С 20 точки Северна Ирландия продължава да бъде лидер в група F с 3 аванс пред Румъния и цели 7 пред третия в таблицата Унгария. Така за първи път в историята си страната ще участва на Европейско първенство, и то без да се възползва от решението на УЕФА да увеличи от 16 на 24 участниците в турнира, защото по убедителен начин окупира върха в своята квалификационна група.


Northern Ireland 3-1 Greece | All Goals and...by soccerhub365