Топ5: Най-големите разочарования и най-добрите покупки на млади футболисти

галерия:

снимка: БТА/AP

Парите са опасно нещо, още повече, когато са в ръцете на младежи или на футболни отбори. В днешно време гръмките трансфери са често явление, но нещата излизат извън контрол, когато се плащат огромни пари за играчи, на които още не им е позволено да употребяват алкохол в САЩ.

През това лято Манчестър Сити заплати 49 милиона паунда за Рахийм Стърлинг. Английският национал може да стане изключителен играч, но струва ли си рискът?

Реал Мадрид също е от отборите, които вади огромни пари за играчи. Ръководството на мадридчани извади 32 милиона евро, за да привлече Матео Ковачич от Интер.

Последният и най-пресен пример е трансферът на Антони Марсиал от Монако в Манчестър Юнайтед. Сумата, която „червените дяволи“ заплащат за 19-годишния нападател, с определени бонуси, може да достигне до 80 милиона евро.

Въпросът е заслужава ли си да бъдат харчени толкова много пари за недоказани млади футболисти? В миналото сме виждали много лоши, но и добри примери за инвестиция на дадени отбори в определени играчи.

Ето и Топ 5 на тинейджърите, които са се оказали най-добрите попадения и най-големите разочарования

Най-добрите:

1. Уейн Рууни – от Евертън в Манчестър Юнайтед

4135435

През 2004 година „червените дяволи“ платиха 25,6 милиона паунда на „карамелите“, за да имат талантливия нападател в състава си. По това време това беше рекордна цена платена за играч, който няма навършени 20 години.

Уейн Рууни изплати всяко пени инвестирано в него, a в дебюта си за Манчестър Юнайтед той отбелязва хеттрик срещу Фенербахче в мач от Шампионска лига завършил с победа за тима на сър Алекс Фъргюсън с 6:2.

2. Серхио Агуеро – от Индепендиенте в Атлетико (Мадрид)

4146442

Атлетико (Мадрид) извадиха 20 милиона евро за Агуеро през 2006-та година, като аржентинецът тогава беше само на 17 години.

Талантливият нападател изигра 5 сезона с екипа на „дюшекчиите“, като отбеляза 101 гола и успя да спечели Лига Европа и Суперкупата на Европа през 2010 година. До момента с екипа на Манчестър Сити Агуеро е реализирал 108 попадения.

3. Неймар – от Сантос в Барселона

4142879

Парите, които Барселона платиха за Неймар, все още не е ясно колко са. Нападателят правеше силно впечатление най-вече с националния екип на Бразилия. Той се вписа чудесно в състава на каталунците, като през последния сезон беше основна част от успеха на Барса, които спечелиха требъл.

4. Серхио Рамос – от Севиля в Реал Мадрид

4128385

Серхио Рамос беше само на 19 години, когато беше привлечен от „кралския клуб“. Десет години по-късно андалусиецът вече е легенда на тима.

Ръководството на Реал плати 27 милиона евро на Севиля за централния бранител. Инвестицията се оказа оправдана, тъй като Рамос е изиграл над 400 мача за „белия балет“, а вече е и капитан на отбора.

5. Роналдо – от ПСВ в Барселона

4090949

Каталунците поставят трансферен рекорд с привличането на Роналдо, като плащат 27 милиона евро през 1996 година.

Феномена изкара само един сезон на „Камп Ноу“, но се представи блестящо. Той реализира 47 гола в 49 мача за Барселона, които бяха ръководени от сър Боби Робсън по това време. Роналдо помага на отбора да спечели Купата на краля и Купата на носителите на национални купи.

Разочарованията:

1. Андерсон – от Порто в Манчестър Юнайтед

4058455

Притежаващ забележителна физика и добра визия за играта, Андерсон беше обявен за голям талант. През 2007 година Манчестър Юнайтед плати 20 милиона паунда за услугите на играча, привличайки го от Порто.

Бразилецът прекара осем сезона на „Олд Трафорд“, като не направи нищо запомнящо се с екипа на „червените дяволи“. Въпреки това може да се похвали с 4 спечелени титли, като е печелил по веднъж Шампионска лига, Купата на лигата и Световното клубно първенство.

2. Алешандре Пато – от Интернасионал в Милан

4063459

Въпреки че Пато отбеляза 63 гола в 150 мача за Милан, бразилецът така и не успя да разкрие пълния си потенциал.

Контузиите попречиха много на развитието на нападателя и той загуби титулярното си място при „росонерите“, като през 2013 година се завърна в Бразилия играейки за Коринчианс. Пато е само на 25 години и все още има време да намери формата си. Той е твърде далеч обаче от славата и успехите, които трябваше да е постигнал до момента.

3. Никола Анелка – от Арсенал в Реал Мадрид

4061051

Феновете на Реал Мадрид със сигурност не помнят с добро периода на Никола Анелка на „Сантияго Бернабеу“.

„Кралския клуб“ плати на „артилеристите“ 32 милиона евро през 1999 година. Само след един сезон, обаче, той беше продаден, след като отбеляза само два гола в 19 мача.

4. Денилсон – от Сао Пауло в Бетис

Бетис плати рекордните 30 милиона евро през 1998 година. Бразилското крило обаче се оказа разочарование, като отбеляза само 13 гола за 8 сезона.

Денилсон премина в Бордо, но не успя да възроди кариерата си, като в нейния край игра в Саудитска Арабия, Виетнам и Гърция преди да се оттегли от футбола през 2010 година.

5. Кейрисон – от Палмейрас в Барселона

Кейрисон може да не е познат на голямата футболна аудитория, но през 2009 година Барселона плаща 14 милиона евро за нападателя.

Бразилецът не изигра нито една минута за каталунците, като беше отдаван под наем на Бенфика, Сантос, Фиорентина, Крузейро и Коричиба, и може да се счита за един от най-лошите трансфери в историята на футбола.