Бави се смяната на собствеността в Левски

снимка: БТА/AP

Официалната смяна на собствеността в Левски се бави. На 24 юни тази година вече бившият бос Тодор Батков обяви оттеглянето си. На пресконференция той заяви, че прехвърля акциите си (около 98% от дяловете в клуба) на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов.

Преминаването на сините в техни ръце обаче трябва да се направи от Общо събрание. Като на него се избере нов Надзорен и Управителен съвет. Това първоначално трябваше да се състои в края на месец август. След това индикациите бяха за провеждане на ОС в средата на септември. По всичко личи, че това няма да се случи. А защо – от клуба не обявяват. Към момента дори такова не е свикано. Или ако е направено, то от Левски не са го обявили официално.

Бърза справка в Търговския регистър показва, че няма насрочено такова. Последната дейност, която отчита сайтът на регистъра, е включването на бизнесмена Илия Козарев в Управителния съвет на клуба. Той е петият член на ръководното тяло. Негов председател е Иво Тонев, вътре и е финансовият директор на клуба Константин Баждеков, както и Националният клуб на привържениците и тръст „Синя България“ като юридически лица. Това обаче се случи още в началото на годината и тогава нямаше индикации, че Тодор Батков ще се раздели с акциите си.

Отлагането на свикване на Общо събрание обаче към момента не се явява пречка за функционирането на клуба. И за това показателно е, че само преди дни Левски започна да обслужва дълговете си към НАП. От клуба изплатиха 423 хиляди лева на агенцията по приходите и обещаха, че регулярно ще покрива както текущите си задължения, така и тези, които бяха разсрочени през пролетта (около 4,5 милиона лева).

Отделно от това новите собственици успяха да влязат в ритъм с плащането на заплатите на първия отбор и спортно-техническия щаб – вече няма никакви задължения към тях, въпреки че през пролетта имаше момент, в който им бяха дължими по 4 месечни възнаграждения.

На 10-11 септември пък ще има редовно заседание на УС на Левски. На него ще бъде разисквано бъдещето на клуба, включително и бюджетът му, както и текущи въпроси. От клуба обещаха, че ще дават отчет за всеки постъпил и изхарчен лев, все още не са обявени и параметрите по спонсорския договор. Освен това собствениците на сините Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов ще се срещнат с УС на тръст „Синя България“. По време на сбирката босовете ще дискутират повдигнатите им въпроси от сдружението: Участие на привържениците на клуба в управлението му и комуникация с тях; Предоставяне на собственост в акционерното дружество на привържениците на клуба; Концепция за развитието на ПФК Левски и годишният доклад на Тръст „Синя България“.

Тема Спорт