Ето защо Юнайтед сгреши с продажбата на Анхел ди Мария

снимка: БТА/AP

Рекордната покупка на Манчестър Юнайтед Анхел ди Мария бе продаден за 44 милиона паунда на Пари Сен Жермен след само един сезон от престоя си на „Олд Трафорд“. В Англия широко се тръби мнението, че аржентинецът се е провалил с фланелката на „червените дяволи“, които завършиха на четвърто място в класирането на английското първенство.

Трансферен провал ли се оказа Ди Мария за Луис ван Гаал? На Острова по-разпространеният отговор е „да“, но дали всъщност ПСЖ не се сдоби с великолепен играч, който ще липсва на състава на Юнайтед?

Отборът на Ван Гаал не се намеси в битката за титлата, но Ди Мария определено има принос за доброто представяне на тима. Статистиката показва, че няма играч на „червените дяволи“, който да е създал повече положения за гол от него – 51 (толкова има и Хуан Мата, Уейн Рууни е с 45, Ашли Йънг с 34 и Робин ван Перси с 27). Мата обаче игра в 33 мача, а аржентинецът в 27, без да се споменава фактът, че често бе използван на нетипични за него позиции на терена.

Анхел ди Мария също така има двойно повече асистенции от който и да е друг футболист на „червените дяволи“ - 10 (Йънг и Рууни са с по 5, а Мата и Андер Ерера – с по 4).

Ди Мария заедно с Робин ван Перси и Радамел Фалкао са играчите, които правят най-сериозно впечатление сред напускащите този сезон. На техните места бяха привлечени Мемфис Депай, Бастиан Швайнщайгер и Матео Дармиан, като се очаква и Педро Родригес да акостира на „Олд Трафорд“.