Литекс подчини Монтана със спорна дузпа (ВИДЕО)

Спорна дузпа секунди след изравнителния гол донесе ценен и труден успех на Литекс с 2:1 над новака Монтана в последен двубой от третия кръг на българската А група. Ловчанлии по този начин се изравниха на върха с Берое, но въпреки поражението, новият член на елита за пореден път заслужи уважение с представянето си.

Данило Асприя с великолепен рейд по десния фланг и прецизен изстрел с левия крак откри резултата в 10-ата минута на двубоя и отново привлече погледите към себе си с великолепно изпълнение в началото на новия сезон.

Йордан Тодоров нацели гредата малко по-късно през първото полувреме, но добрите изяви на Монтана бяха възнаградени с попадение за 1:1 чак в 60-ата минута. Борислав Балджийски със силен шут от границата на наказателното поле след час игра матира Винисиус Баривиера и възстанови равенството. Вратарят на Литекс определено не се намеси по най-добрия възможен начин и допринесе за допускането на попадение.

Монтана обаче нямаше време да отпразнува гола, защото само секунди по-късно Асприя направи пробив по десния фланг и нахлу в наказателното поле, след което се строполи на тревата при съприкосновение със защитник. Самият колумбиец бе точен от бялата точка и осигури крайния успех на Литекс с 2:1, след като Монтана изпусна още няколко положения до края на мача.

Литекс вече има 7 точки и се изравни с Берое на върха в класирането на А група, докато Монтана остана с 4 и допусна първи две попадения в „живота“ си в елита.

В 15-ата Йордан Тодоров по изключително ефектен начин с воле от около 25 метра нацели горната греда и допринесе за създаването на втората заслужаваща внимание ситуация в двубоя.

Второто полувреме започна с по-силни минути за Монтана и напълно заслужено гостите стигнаха до изравнителен гол в 60-ата минута, благодарение на Балджийски, който с великолепен изстрел от 20-ина метра матира Баривиера. Футболистът на новаците пое топката от лявото крило и навлезе към средата на игрището, след което отправи мощен удар и изравни - вратарят на Литекс не се намеси адекватно и допусна кълбото да мине покрай ръцете му.

Само секунди по-късно обаче Асприя изработи втория гол на ловчанлии, макар и чрез прекалено лековато падане в наказателното поле след съприкосновение с противников защитник. Колумбиецът направи пробив в пеналтерията и се строполи на земята, което бе достатъчно за съдийската бригада и бе отсъдена дузпа - Асприя се разписа хладнокръвно от бялата точка за 2:1.

В историята на А група двата тима са се срещали вече 13 пъти, а седем от мачовете са спечелени от Литекс – три срещи са за Монтана, докато останалите са завършили наравно.