Великият диктатор

снимка: БТА/AP

Шефът на световния футбол Сеп Блатер се измъкна сух между капките на много скандали. Но последният така му намокри безупречния костюм, че днес президентът на ФИФА е накиснат до ушите в обвинения, подозрения и разследвания за корупция. Кроеше планове като капитан да напусне последен потъващия кораб, но явно не изчисли добре курса. На 29 май спечели най-лесната и най-сладката си изборна победа за пети мандат. Но само 4 дни по-късно обяви, че ще си отиде заради лавината от скандали.

Какво се е случило в четирите дни между преизбирането му за президент на ФИФА и пресконференцията му за оттеглянето, си знае само той. Плюс неговите адвокати, някои служители на ФБР, американски и швейцарски прокурори. Прагматична и пресметлива персона като Блатер не би направила такъв завой под натиска на емоциите и общественото мнение. Той не е от тази порода хора, които действат импулсивно. Натискът явно идва отдругаде. И 79-годишният чичко Сеп вече не може да устои и да се противопостави на чичо Сам. Американското правосъдие души с цялата си мощ и с чувствителното обоняние на своите агенти около кирливите му ризи. А такива се натрупаха доста от 1998-а насам, когато наследи бразилеца Жоао Хавеланж на президентския престол във ФИФА. Като чедо на планината от алпийския кантон Валис досега Блатер демонстрираше безпогрешно вродения си талант да застава там, където лавината не минава. Целият му живот се разиграва в институции и задкулисни комбини. За 40 години във ФИФА той сякаш се сля с тази организация и се получи уродлив хибрид, който смуче всякакви ресурси от най-голямата спортна страст на човечеството - футбола. Блатер обича да разказва историята на своето раждане - появил се на бял свят 2 месеца по-рано и баба му набързо го отписала. Но оцелял. “От малък съм боец”, пъчи се той, но битките му са с папки и химикалки. Не пробива като футболист в родния си град Висп, но завършва бизнес и икономика. Работи като туристически пиар, после в часовникарска компания, като генсек на хокейната федерация и през 1975 г. влиза във ФИФА. Първо е технически директор, после - генерален секретар. При оттеглянето на Хавеланж през 1998-а печели изборите за неговия трон срещу Ленарт Йохансон, тогава шеф на УЕФА. И с ловки маневри така се окопава във властта, че единственият начин да падне е някакъв силен трус отвън, какъвто предизвикаха разследването на ФБР и арестите на 14 корумпирани висши функционери на ФИФА в навечерието на последния конгрес. Тогава Блатер опита да пробута коронния си номер - виновни са други или системата. Но американците не вярват нито на сълзи, нито на някой, който се прегръща и целува с Владимир Путин. Когато даваш едно световно на Русия (2018 г.), а следващото на Катар (2022 г.), пренебрегвайки кандидатурата на САЩ, логично си печелиш неприятел. И то могъщ. С присъщия си швейцарски нюх към финансовата изгода Блатер успя да стабилизира разклатената финансово ФИФА, когато стана президент. И превърна организацията в машина за пари. Твърди се, че днес авоарите на централата гонят 2 милиарда долара. Нищо чудно, че на такова високо ниво и рушветите са тлъсти. Арестуваните от ФБР функционери са обвинени в злоупотреби за 150 милиона долара. Следващият може да бъде Блатер.

Излиза с приятелки на дъщеря си

Зад гърба си Сеп Блатер има три брака и няколко афери, последната е с дългокраката социалистка Линда Барас, която е с 28 години по-млада. От първите си две съпруги швейцарецът има по една дъщеря. Любопитно - втората му жена е щерка на неговия предшественик на поста генсек във ФИФА. Третата му съпруга е треньорка на делфини и приятелка на дъщеря му. Блатер има и още една връзка с момиче от кръга на дъщеря си, но без да стигнат до олтара. Грижи се вманиачено за здравето си, става и ляга рано, храни се по режим.

За него

Стоичков:

Корумпиран играч за червен картон!

Сеп Блатер и Мишел Платини - това са играчи за червени картони. Корумпирани хора ръководят ФИФА и УЕФА. Корупцията във ФИФА лъсва отвсякъде, спомнете си скандала с билетите за мондиала в Бразилия. В УЕФА е същото - Шампионската лига не е на шампионите, а на маркетинга и парите. Отбори от малки държави като България, Сърбия и Македония никога няма да бъдат допуснати директно в групите.

Марадона:

От него мирише, превърна футбола в мафия През последните десетилетия Блатер превърна футбола в мафия, от него мирише надалеч. Той е позор и срам за ФИФА. Има амбицията да управлява, докато е жив. Сигурно иска да го наричаме свети Сеп. Няма душа, леден човек без никакво вдъхновение и страст. Когато го преизбраха, се радва като затънал мафиотски бос, който е отървал затвора.

Путин:

Заслужава Нобелова награда. Личности като Блатер и ръководителите на някои други международни спортни и олимпийски организации заслужават голямо признание. Ако някой заслужава Нобелова награда, това са тези хора. Когато говорим за Блатер, нека да се концентрираме върху футбола и върху всичко, което той е направил за тази игра. Мога да кажа, че е един корав човек и добър мой приятел.

Сенатор Блументал:

ФИФА не е мафия, а нещо по-лошо Днес ФИФА под ръководството на Блатер представлява гангстерски синдикат от ново измерение. Който сравнява ФИФА с мафията, допуска грешка, защото обижда мафията. Никога мафията няма да допусне мръсните й сделки да се разраснат до небето и да върши финансовите си злоупотреби по толкова арогантен начин.

"Труд"