Арсен Венгер: Чех ще бъде нашия Ван дер Сар

снимка: БТА/AP

Петър Чех може да направи за Арсенал това, което Едвин ван дер Сар стори за Манчестър Юнайтед, сигурен е мениджърът на "топчиите" Арсен Венгер.

33-годишният страж премина на "Емиратс" за 11 милиона паунда през юни, когато сложи край на 11-годишната си кариера в Челси, където спечели общо 15 трофея - четири титли на Англия и една Шампионска лига са само част от отличията му.

Ван дер Сар от своя страна премина в тима на Юнайтед през 2005, когато бе на 34. Там той стана шампион на страната четири пъти и веднъж триумфира в най-комерсиалния турнир, а общо спечели 11 трофея.

"Идването на Чех е като случая с Ван дер Сар в Юнайтед. Той премина от Фулъм на "Олд Трафорд", а след това изигра пет или шест силни сезона за клуба. Поради тази причина не виждам защо и с Чех да не стане така", сподели Венгер.

Той е сериозен футболист, тренира здраво, няма никакви проблеми. Той има харизма, прави трудните положения да изглеждат лесни за спасяване. 

Той е страхотен вратар, сякаш е правен за английския футбол. Смятам, че неговата кариера още е далеч от приключване", допълни френският специалист.

"Преди Чех да пемине в Челси и ние имахме интерес към него. Човекът, който го заведе в Челси ми бе казал месец по-рано, че в Рен има един много добър вратар, който един ден ще стане "непробиваем". Чех бе млад, когато отиде във Франция. Синът на Боро Приморац, мой асистент, имаше син в Рен, който му бе казал, че в тима им има "един вратар, който е много добър", но тогава Челси действаха по-бързо от нас и го привлекоха", завърши Венгер.