Роман Прохазка за новата А група, новия Левски и новите цели

снимка: levski.bg

Словашкият полузащитник на Левски Роман Прохазка даде специално интервю за клубната страница, в което говори за подготовката на тима, предстоящия старт на шампионата и неговите очаквания за новия сезон.

Роман, вече две седмици с твоите съотборници се готвите активно на лагера в Боровец за новия сезон. Как се чувстваш?

Подготовката върви добре. Влагаме се максимално в тренировките и се стараем да извлечем максимума преди старта на сезона. Разбира се, започва да се усеща и малко умора, но това е нормално. Аз съм свикнал на тежки подготвителни лагери и нямам притеснения. Съотборниците ми също влагат всичко от себе си без колебания.

В тима има много млади момчета. Какво е мнението ти за тях?

Да, факт е, че в момента сме с доста юноши в състава. За тях това е отлична възможност да се докажат и да заявят своето желание да са част от първия тим. Отваря им се възможност, за която едва ли са мечтали. Когато аз бях на техните години, тренирах много, подлагах се на тежки натоварвания, за да мога да достигна нивото на по-големите. Всички млади момчета трябва да осъзнаят, че имат шанс, който трябва да използват. Но им трябва и време, разбира се.

В сряда срещу Монтана носи капитанската лента. Какво означава за теб тази отговорност?

За мен това е голяма чест. Да носиш лентата в толкова голям клуб е привилегия и нещо неповторимо. За мен обаче капитанът е един и той се казва Веско Минев. Когато се наложи, съм готов да поема отговорността. За мен не е проблем. Бил съм капитан и в Спартак Търнава и знам какво означава да носиш капитанската лента.

Как ти се стори Левски в първите две контроли?

Рано е. Трябва ни още време, все пак с някои момчета играем за пръв път. Нормално е доста неща да не се получават. Важното в момента обаче не са резултатите, а да разиграем ситуации, да се научим да общуваме на терена и да изпълняваме точно тактическите указания на треньора. Имаме още две седмици до старта на шампионата и мисля, че доста от неточностите ще бъдат изчистени.

Добре ли се чувстваш на позицията, на която те ползва Стойчо Стоев?

Много пъти съм казвал, че в средата на терена се чувствам най-добре и това е моята позиция. В Търнава и Левски обаче смених толкова много позиции, че за мен вече не е проблем да играя там, където пожелае треньорът. Свикнал съм. Разбира се, при всяка промяна трябва да настроиш психиката си. Ако съм десен бек, трябва постоянно да мисля и за играта в защита, докато в средата чувствам повече свобода да се движа, да комбинирам. Както казах, обичам да играя там.

Успя ли да се запознаеш с новите момчета в тима – Денис Махмудов и Джереми Де Ноойер?

От твърде скоро са в отбора. Джереми пристигна вчера и тренира отделно. Когато се включат наравно в заниманията и започнем да си общуваме на терена, нещата ще станат бързо. Ние ще направим всичко, за да се почувстват добре приети от отбора.

В събота предстои мач срещу руския Волга. Познаваш ли съперника и какво очакваш от мача?

Не ги познвам, но знам че руснаците са много здрави физически и практикуват силов футбол. За нас ще е полезно и мисля, че ще се получи хубав мач. Трябва да стъпим здраво на терена и да играем своята игра.

Остават малко повече от две седмици до началото на шампионата. Липсват ли ти официалните мачове и какви са очакванията ти?

Разбира се. За всеки футболист е по-добре, когато започне сезонът и излизаме в официалните мачове. Усещането, настройката, всичко е по-различно. Нямам търпение да започне първенството, но не искам да говоря за очаквания. За мен едно е ясно – Ние сме Левски и всеки мач трябва да водим битка до край с мисълта за победа.

Този сезон форматът е с 10 отбора, ще се играят 36 кръга и тимовете ще се изправят 4 пъти един срещу друг. По-добър ли е според теб този вариант?

Мисля, че този формат е много по-добър от миналогодишния. Ще има интересни мачове, което е добре и за нас и за феновете.

Жребият за първенството изправя Левски в първите четири кръга срещу Ботев, Литекс, Лудогорец и Черно море. Готоев ли ще е отборът за тези изпитания?

Ще видим, когато дойдат мачовете. Ще е трудно, в това няма съмнение. Все пак още чакаме нови момчета в отбора, трябва да се сработим и ще ни е трудно на старта. Има и нещо друго, обаче. Ако постигнем добри резултатите срещу тези отбори, ще имаме предимство пред останалите. Всичко зависи от нас.

Въпреки лошия завършек на сезона и загубения финал за Купата, феновете на Левски не снеха подкрепата си към тима. Какво би искал да им кажеш?

За феновете на Левски каквото и да кажа ще е малко. Те постоянно доказват, че са най-добрите в България. Мога само едно да поискам от тях: Бъдете с нас, подкрепяйте младите момчета. Ако отбор и фенове сме заедно, можем да постигнем много. Само Левски!