Берое се завърна в Европа с комфортна победа (ВИДЕО)

галерия:

снимка: beroe.bg

Берое прекрати двегодишното си отсъствие от евротурнирите по най-добрия начин и спечели с 2:0 гостуването си на литовския Атлантас в първи двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Първото попадение на стадиона в пристанищния град Клайпеда реализира новото попълнение на „заралии“ Спас Делев в 60-ата минута. Атанас Зехиров с чудесно прехвърлящо подаване от дълбочина успя да изведе Торпедото сам срещу вратаря в наказателното поле и бившият играч на Локмотив (Пловдив) елегантно прати кълбото в мрежата.

Това не само бе първи гол за Делев в първия му официален мач за Берое, но с него тимът на Петър Хубчев си осигури спокойствие след нервното първо полувреме, което премина почти без ситуации пред двете врати.

След няколко сериозни пропуска на гостите дойде и второто попадение, дело на Георги Божилов, който се възползва от разбъркване в наказателното поле на Атлантас след центриране от пряк свободен удар и покачи на 0:2 (с помощта и на рикошет).

Така въпреки вялата продукция през първото полувреме Берое стигна до комфортен аванс преди реванша в Стара Загора (следващата седмица), след като покачи оборотите след почивката. Новите попълнения на Петър Хубчев – Неманя Милисавлевич, Спас Делев, Георги Божилов и Венцислав Василев се включиха отлично в първия си официален мач за тима. Последният нов на „заралии“ - Евертон Джилио Том – влезе в игра в заключителните минути.

С днешния успех Берое вече има 11 победи, 5 равенства и 11 загуби в мачове от европейските клубни турнири при голова разлика 45:33. Ако довърши започнатото и отстрани Атлантас следващата седмица в Стара Загора, тимът на Хубчев ще се изправи най-вероятно срещу Брьондби, след като датчаните на полувремето водеха с 6:0 на Ювенес/Догана" от Сан Марино.

По същото време Литекс изигра гостуването на латвийския Йелгава в друг мач от пресявките на турнира - научете повече подробности за двубоя НА ТОЗИ ЛИНК

В първите двайсетина минути играта бе равностойна, въпреки че Берое играеше повече с топката и по-често се задържаше в противниковата половина. Домакините още в 10-ата обаче заплашиха вратата на Макенджиев след добър пробив на Панюков, който обаче завърши с неточно центриране успоредно на голлинията от наказателното поле.

Жуниор Мапуку бе най-близо до гола малко по-късно, когато получи хубав извеждащ пас и с добро движение се освободи от противник към малкия пенал. Друг бранител обаче притисна нападателя и вратарят успя да улови топката преди Мапуку да може да нанесе изстрел.

 

Активно подкрепящите фенове огласят стадиона в Клайпеда. #Атлантас - #Берое

Posted by Beroe on Thursday, July 2, 2015

В 25-ата минута Берое отправи първия точен удар в мача след добра триходова комбинация, започнала с дълго подаване на левия фланг за Неманя Милисавлевич, който демонстрира добър синхрон с Мапуку. Нападателят веднага подаде надясно към Спас Делев, който имаше пространство пред себе си в наказателното поле, но стреля веднага и стражът на домакините изби встрани.

Правеше впечатление, че Берое използва най-вече десния фланг при атаките си, но от многобройните центрирания от крилото само едно създаде достатъчно напрежение в наказателното поле на Атлантас. Мапуку овладя на точката за дузпа с гръб към вратата в 32-ата минута и акробатично се обърна, за да стреля, но прати кълбото високо над гредата.

Така на полувремето без много положения в актива си двата тима се оттеглиха при 0:0.

Втората част започна с далечен шут от над 20 метра на Неманя Милисавлевич, който по никакъв начин не затрудни Малинаускас. След няколко безплодни опита на "заралии" да превземат противниковата врата с акции по крилата се стигна малко изненадващо до първото попадение.

 

Резултатът краси таблото на стадиона в Клайпеда. #Атлантас - #Берое

Posted by Beroe on Thursday, July 2, 2015

В 60-ата минута пас от дълбочина, каквито гостите опитваха постоянно към Мапуку, намери непокрит Спас Делев в наказателното поле. Защитниците не можаха да направят изкуствена засада и Торпедото остана очи в очи с вратаря на Атлантас, като елегантно от въздуха с едно докосване прати топката в мрежата за 0:1.

Домакините изобщо не можеха да предложат отговор и рядко минаваха центъра, като в 70-ата минута "заралии" стигнаха близо до втори гол, след като Неманя Милисавлевич направи пробив по десния фланг. След добро двойно подаване с Георги Божилов бившият футболист на ЦСКА нахлу опасно в пеналтерията и предостави топката на Мапуку, който от около осем метра не можа да намери очертанията.

Нападателят се контузи леко, защото се сблъска с Милисавлевич, а докато напускаше терена за медицинска помощ от трибуните се чуваха маймунски звуци по негов адрес.

В 76-ата минута поредното извеждащо подаване от дълбочина към Мапуку този път бе оползотворено от нападателя и той с глава успя да изведе колегата си Иван Коконов на чиста позиция сам срещу вратаря в наказателното поле. Влезлият като резерва малко по-рано играч обаче направи фрапантен пропуск и не можа да прати топката в мрежата от изключително изгодното положение.

В 83-ата минута все пак Берое стигна до втори гол, след като Атанас Зехиров центрира в наказателното поле от пряк свободен удар и при последвалото разбъркване най-съобразителен се оказа Божилов, чийто параболичен изстрел не остави шансове на вратаря - 0:2.

В последните минути гостите можеха да отбележат и трети гол, но пропуски направиха Коконов, Мапуку и особено Георги Божилов в заключителните секунди на срещата.

Съставите

Старши-треньорът на „заралии“ Петър Хубчев залага на много нови попълнения в стартовия си състав. На вратата е Благой Макенджиев, а пред него от дясно наляво в защита са подредени Атанас Зехиров, Иво Иванов, взетият от ЦСКА Венцислав Василев и Веселин Пенев. Отбелязваме, че Василев е централен защитник, след като при „армейците“ се подвизаваше на двата бека.

 

"Беройци" с новите екипи имаха първо притежание на топката. #Атлантас - #Берое

Posted by Beroe on Thursday, July 2, 2015

Игор Джоман и Елиаш да Силва си партнират в средата на терена, а по двете крила са други нови попълнения – Неманя Милисавлевич от ЦСКА и Спас Делев, за последно в Локомотив (Пловдив).

Зад централния нападател Жуниор Мапуку пък е поставен Георги Божилов.

Голмайсторът с 16 попадения на литовското първенство Андрей Панюков води атаката на Атлантас, а зад него действа Довида Виркшас. Вторият по голове (с 6) за тима Максим Максимов е на десния фланг, а на другото крило е Робертас Вежевичус.

В средата на терена са поставени Андриус Барткус и Довидас Норвилас. Квартетът в отбрана е изграден от Казимерас Гиедоюс, Андриус Йокшас, Роландас Баравикас и Алексей Епифанов, докато на вратата е Миндаугас Малинаускас.