Всичко, което трябва да знаете за съперника на Литекс в Лига Европа

галерия:

снимка: FK Jelgava Official Site

Литекс завърши на четвърто място в класирането на А група миналия сезон, но заради неуспешния опит на Локомотив (София) да вземе лиценз за професионалния футбол, „оранжевите“ заеха мястото на „железничарите“ в Лига Европа.

Възпитаниците на Красимир Балъков започват еврокампанията си в първия квалификационен кръг с визита на латвийския ФК Йелгава. Двубоят е в четвъртък, 2 юли, от 19 часа българско време – точно тогава първият си мач в пресявките на турнира играе и Берое, който гостува на литовския Атлантас.

Sporta.bg ви предлага всичко, което трябва да знаете за неособено известния за широката публика съперник на Литекс – ФК Йелгава. Тимът е създаден едва през 2004 година в едноименния град, а стадионът му носи звучното име „Олимпийски спортен център Земгале“, въпреки че капацитетът му е само за 2 200 зрители.

4144262

Йелгава завърши на трето място в първенството на Латвия – Вирслига – което се провежда в рамките на календарната година и реално отборът заслужи участието си в Лига Европа с резултатите си от 2014-та.

Най-горната дивизия в йерархията на латвийския футбол се състои от едва седем отбора и в момента Йелегава на 4-то място в класирането за новия сезон 2015, от който са изминали 10 кръга. Съперникът на Литекс има 14 точки от 11 двубоя и е на 4 пункта от третия в таблицата Сконто (рекордьор по титли на страната с 15), който е и с мач по-малко.

Историята на Йелгава може да бъде проследена до 1970 година, но след множество преструктурирания и преименувания през 2004-та става това, което е днес. От 2009 насам отборът играе в първа дивизия на страната, като може да се похвали с три купи на Латвия в този период, включително за последните два сезона.

4144260

В добавка към спечелената Купа за втори пореден път през миналия сезон, Йелгава регистрира и най-горното си клаиране в първенството – трето място – поради което получава право на участие в евротурнирите.

В сегашния си вид тимът участва в квалификациите на Лига Европа и през сезон 2010/11 (след като предния е спечелил купата), но отпада във втория кръг от норвежкия гранд Мьолде след 2:1 и 0:1.

Миналата кампания на Йелгава също приключва още след сблъсъка с първия съперник – друг норвежки гранд – Розенборг елиминира категорично латвийците след 0:2 и 0:4. Тимът за първи път ще играе с български отбор.

4144261

Йелгава не може да се похвали с изявени голмайстори, макар да са изминали само 10 кръга (конкретно за този отбор 11) от местното първенство – Глебс Клускинс и дългогодишният нападател на тима Олегс Маласенокс имат по две попадения досега във „Вирслига“-та.

Йелгава има състав предимно от латвийски играчи, но твърди титуляри са халфовете от Полша и Нигерия Латка Дариуш и Ериба Кенеди, както и сенегалският бранител Диало Абдулайе.