Председателят на ФА поиска оставката на Сеп Блатер

снимка: БТА/AP

Председателят на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк призова президента на ФИФА Сеп Блатер да се оттегли от поста си. "Сеп Блатер трябва да си върви. Той или трябва да си подаде оставката, или да загуби изборите, или трябва да намерим трети начин, по който да го премахнем", заяви Дайк по повод най-големия корупционен скандал в редиците на световния футбол. 

В сряда полицията в Швейцария арестува седем от най-високопоставените хора във ФИФА по искане на властите в САЩ, а в същото време прокуратурата в алпийската страна е започнала разследване на документите, свързани с решението световните първенства през 2018 и 2022 година да се дадат на Русия и Катар. 

Акцията на властите в Швейцария идва само дни преди конгреса на ФИФА, на който Сеп Блатер се очакваше да бъде преизбран за пети мандат като президент. 

"Няма начин доверието във ФИФА да се върне, докато начело на организацията е Сеп Блатер", каза Дайк. 

В същото време Блатер, срещу когото засега няма повдигнати обвинения, каза, че акцията ще изкорени "всичко грешно във футбола" и определи момента като изключително труден както за организацията, така и за феновете. 

Представител на икономическата полиция в САЩ пък каза, че според него акцията е показала "червен картон на ФИФА". 

От Германския футболен съюз също са поискали официално оставката на Блатер.