Кой ще играе в Шампионска лига?

снимка: БТА/AP

Отборите, които ще играят в следващия сезон на Шампионска лига стават все по-ясни с завършването на повечето европейски първенства. Първите 12 държави с най-висок коефициент ще имат със сигурност отбор в групите на турнира.

Англия, Испания и Германия ще имат по три сигурни представители в групите на най-силния клубен турнир. Челси, Манчестър Сити и Арсенал ще представляват Висшата лига, Барселона, Реал Мадрид и Атлетико (Мадрид) са отборите от Примера дивисион, които ще се борят за европейски триумф. Немските отбори, които ще участват в Шампионска лига са шампионите от Байерн (Мюнхен), Волфсбург и Борусия Мьонхенгладбах.

По два отбора, които директно да играят в групите на най-големия клубен футболен турнир ще имат Италия, Португалия и Франция. Това ще бъдат шампионите Ювентус, Бенфика и Пари Сен Жермен, както и вторите Рома, Порто и Олимпик Лион.

Победителите в първенствата на шест държави ще имат директен представител в груповата фаза на Шампионска лига. Това са: руския шампион Зенит, холандския ПСВ (Айндховен), украйнския Динамо (Киев), белгийския Гент, турския Галатасарай и гръцкия Олимпиакос.

Шампионите на първите осем държави с най-висок коефициент ще бъдат поставени в първа урна. Това са: Барселона, Челси, Байерн (Мюнхен), Ювентус, Бенфика, Пари Сен Жермен, Зенит и ПСВ (Айндховен).

Последните 11 отбора, които ще участват в групите на турнира, ще се определят от плейофите и от финала на Лига Европа между Севиля и Днипро.