Рома спечели дербито на Рим и опази второто място (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Отборът на Рома спечели дербито на Рим срещу Лацио, побеждавайки като гост на "Стадио Олимпико" с 2:1 след страхотна драма в края на мача. Двата тима изиграха груб мач, а головете паднаха чак в последните 15 минути на срещата.

След този успех "римските вълци" стъпват здраво на второто място с актив от 70 точки и няма как да бъдат изместени от Лацио, който в последния кръг ще трябва да брани третата си позиция, тъй като им предстои гостуване на Наполи.

Неаполитанци са с актив от 63 точки, три по-малко от "орлите" и при победа ще се класират за квалификациите на Шампионска лига на есен.

Още във 2-рата минута Антонио Кандрева проби от ляво и опита изстрел, но Морган де Санктис успя да парира изстрела. Три минути по-късно Фелипе Андерсон центрира към свободния Мирослав Клозе, който от около три метра не успя да засече кълбото в мрежата.

Няма как дербито на Рим да не е нагорещено до краен предел и още в 8-та минута бе показан първият жълт картон. Той обаче бе даден на неправилния играч. Фелипе Андерсон  фаулира Франческо Тоти, който след това го препъна и главният арбитър Никола Рицоли декорира капитана на "вълците".

Само три минути по-късно и символичните гости показаха, че няма да се дадат лесно и Алесандро Флоренци се озова в наказателото поле на "орлите", но прекалено силно си поведе топката и при опита да върне към свой съотборник, тя бе изчистена от Сантиаго Гентилети.

Не бяха изминали и 25 минути  преди да станем свидетели и на втория картон в срещата. След центриране в наказателното поле на Рома Хуан Мануел Итурбе и Тоти тръгнаха на контра, но Итурбе бе свален с брутален шпагат от Сенад Лулич, който на бързо бе оцветен в жълто.

След 30-тата минута "вълците" наложиха натиск и Раджа Наинголан отправи опасен удар след центриране от корнер, който обаче бе пресечен от защитник в "синьо-бяло" и кълбото бе изчистено далеч от вратата. До 35-тата минута Лукас Биглия и Сантиаго Джентилети също получиха заслужени картони с жълт цвят.

До края на първата част преобладаваха грубите нарушения и липсваха опасностите пред двете врати.

Втората част започна с натиск на Лацио и в 48-та минута Душан Баста отправи силен шут по диагонала, който за негово разочарование премина в страни от вратата на Рома.

Грубата игра продължи и през втората част, а странните отсъждания на Рицоли отново бяха на яве. Тоти бе изведен сам в половината на домакините и получи ритник в гърдите от Джентилети, но вместо да бъде изгонен играчът на Лацио, Василис Торосидис реши да посъветва рефера и получи справедлив картон.

Ново спорно отсъждане в 55-тата минута. Миролсав Клозе си помогна с ръце и събори Итурбе на земята, но арбитъра не видя тази ситуация и играта продължи. Минута по-късно и "орлите" имаха основателна претенция за дузпа, след като Костас Манолас спря удар на Стефано Маури с ръка, но ударът бе от близко разстояние и 11-метров наказателен удар не бе отсъден.

До 65-тата минута "синьо-белите" бяха по-дейния състав, но в 70-тата минута Виктор Ибарбо като по чудо не откри резултата в полза на гостите. Той получи топката на точката за изпълнение на дузпа и отправи удар, който обаче премина в страни от вратата.

Когато никой не очакваше, точно тогава играчите на Руди Гарсия "изригнаха". Ибарбо със страхотен къс спринт проби от дясно и подаде към свободния Итурбе, който от близко се разписа за 1:0.

9 минути преди края на мача "орлите" изравниха, след като Клозе получи страхотно центриране от Андерсон. Немският нападател успя да върне с глава към свободния Джорджевич, който от границата на вратарското поле, с глава изравни - 1:1.

Драмата на "Стадио Олимпико" бе пълна. Само три минути по-късно "вълците" отново излезнаха напред в резултата. Центриране от пряксвободен удар попадна на главата на Янга-Мбива и той се разписа с глава, за да даде отново преднина на тима си.

В последните минути на мача в наказателното поле на гостите бяха изсипани една дузина центрирания, но без успех, Рома си тръгна с успех от "дербито на Рим".

Стефано Пиоли заложи в двубоя на Федерико Маркети между гредите. Душан Баста, Стефан Де Фрей, Сантиаго Джентилети и Сенад Лулич бранеха вратата, а Марко Пароло и Лукас Биглия бяха двойката опорни халфове. Мирослав Клозе бе единственият нападател, а помощ му оказваха Антонио Кандрева, Стефано Маури и Фелипе Андерсон.

Руди Гарсия бе избрал Морган Де Санктис да започне на вратата. Василис Торосидис, Костаса Манолас, Мапу Янга-Мбива и Хосе Холебас действаха в защита. Раджа Наинголан, Даниеле Де Роси и Сейду Кейта бяха в близост до трито в нападение Хуан Мануел Итурбе, Алесандро Флоренци и Франческо Тоти.