Самп се сбогува с Европа, успех за Фиорентина

снимка: БТА/AP

Сампдория окончателно загуби шансовете си да участва в Лига Европа от следващия сезон, след като стигна само до равенство 1:1 като гост на Емполи в среща от предпоследния 37-ми кръг на италианската Серия А.

Домакините дори се виждаха като крайни победители след гола на Мануел Пучарели в 57-ата минута, но резервата Самуел Ето'о донесе равенството на Самп с попадение след асистенция на Лукас Муриел в 91-ата минута.

Така Емполи записа 18-то равенство през сезона в Калчото, а Сампдория – 16-то. Отборът на Синиша Михайлович с 55 точки кръг преди края на първенството изостава на цели 4 пункта от градския си съперник Дженоа в борбата за шестото място.

Дженоа късно снощи победи с 3:2 Интер в истински трилър на стадион „Луиджи Ферарис“ и елиминира „нерадзурите“ от битката за Европа, а реално с този успех и ремито на Сампдория „грифоните“ вече могат да празнуват участието си в евротурнирите.

Фиорентина също ще представя Италия в Лига Европа за втора поредна година, след като спечели визитата си на Палермо с 3:2 и събра 61 точки, които позволяват на „виолетовите“ да изпреварят с два пункта Дженоа за петото място. То е важно, защото предоставя директно участие във втория по сила европейски клубен турнир.

Йосип Иличич даде аванс за гостите на „Ренцо Барбера“, но Хахало изравни малко по-късно в 26-ата минута. Алберто Джилардино се разписа в 33-ата за 1:2, но Палермо (без Ивайло Чочев в групата) отново изравни чрез един от най-опитните си футболисти Лука Ригони. В 78-ата минута обаче Маркос Алонсо донесе крайната победа на Фиорентина – 2:3.

Каляри победи Чезена с 1:0 като гост в двубоя между два от изпадащите отбори, а Сасуоло спечели със същия резултат визитата си на Удинезе. Киево и Аталанта завършиха наравно 1:1, докато с два гола на неостаряващия Лука Тони Верона стигна до хикс 2:2 в гостуването си на последния Парма.

38-годишният бивш италиански национал вече има впечатляващите 21 попадения през сезона в Серия А, с което се изкачва на първо място в класирането при голмайсторите. Мауро Икарди и Карлос Тевес са на втора позиция с по 20 гола.