Йодегорд оглави класацията за най-млад футболист играл за Реал Мадрид

галерия:

снимка: realmadrid.com

На 16 години, пет месеца и шест дни Мартин Йодегорд стана най-малдия дебютант на Реал Мадрид в Примера дивисион. Това стана факт, след като младият норвежец замени Кристиано Роналдо в 58-та минута на двубоя от последния кръг на испанското топ първенство срещу Хетафе.

Йодегорд се присъедини към "кралския клуб" през януари, като преди това бе станал и най-младия участник в мач от квалификации за европейско първенство. Когато това се случи, той бе на 15 години и 300 дни, а срещата на неговата родина Норвегия срещу Унгария бе на 13-ти октомври.

Официалният сайт на УЕФА представи на своите читатели някои от най-младите футболни дебютанти на Реал Мадрид в Ла Лига. Ето и кои са те:

4141627

Алберто Ривера (17 години, 3 месеца и 25 дни) - Преди Мартин Йодегорд да се появи срещу Хетафе, точно този футболист държеше този рекорд. Ривера нямаше как да си мечтае за по-добър дебют в професионалния футбол - появявайки се в игра, той реализира гол и неговият отбор Реал Мадрид спечели с 2:0 над Селта през юни 1995 година.

Полузащитникът игра само още три пъти за "белия балет", но спечели два златни медала от първенството на Испания с отбора. След кратък период под наем в Нумансия и Олимпик (Марсилия), Алберто Ривера защитаваше цветовете на Леванте, Реал Бетис и Спортинг Хихон, преди да се откаже с фланелката на Елче през 2014 година.

4121823

Раул Гонсалес (17 години, 4 месеца и 2 дена) - този футболист няма нужда от представяне на футболния запалянко. След ранния си дебют с белия екип Раул защитаваше достойно своя отбор цели 16 сезона (от 1994 до 2010 година).

Той е футболистът отбелязал най-много голове за "кралския клуб" в Примера - 323. Доскоро държеше същото постижение и в Шампионска лига със своите 72 гола, но първо Лионел Меси, а след това и Кристиано Роналдо го изместиха от първата му позиция през този сезон.

4135684

Самуел Ето'о (17 години, 8 месеца и 5 дни) - преди да успее да спечели три пъти Ла Лига и два пъти Шамионска лига с отбора на Барселона, Ето'о започна своята кариера на "Бернабеу", където дебютира през декември 1998 година.

Камерунецът не успя да се наложи в Реал и потърси развитие на кариерата си в Майорка през 2000 година, а четири години по-късно се озова при каталунците. Той помогна на Барса да спечели требъл и напусна в посока Интер през 2009 година.

Първата му година при "нерадзурите" бе феноменална. Нов требъл, този път постигнат под ръководството на Жозе Моуриньо. Следващите клубове, в които той се подвизаваше за кратко, бяха Анжи, Челси и Евертън, а през януари той премина в Сампдория.

4107489

Хави Гарсия (17 години, 9 месеца и 20 дни) - първото участие на дефанзивния полузащитник с екипа на мадридчани бе през 2004 година. На "Бернабеу" той изкара до 2007 година, когато премина в Осасуна.

Прекрасното му представяне в Осасуна го върна обратно в Реал, само 12 месеца по-късно. През месец юли 2009 година той бе продаден на Бенфика, където изкара до 2012 година. Следващият клуб, за който Гарсия игра, бе Манчестър Сити. Заедно с "гражданите" испанецът спечели Висшата лига на Англия и премина в Зенит.

4141630

Хосе Родригес (17 години, 11 месеца и 15 дни) - той се наслади на дебют в Ла Лига 15 дни преди своя 18-ти рожден ден. Това стана в дербито на Мадрид през декември 2012 година, когато "белия балет" спечели с 2:0. Три дни по-късно той стана и най-младия футболист на Реал Мадрид в Шампионска лига, сменяйки Кака при победата с 4:1 над Аякс.

Рекорд, който в момента е доста застрашен от новия млад талант на "кралския клуб" - Мартин Йодегорд. През този сезон Хосе Родригес бе под наем в Депортиво Ла Коруния, където изигра 24 мача в Примера дивисион.