Барса и Атлетико „прецакаха“ Ейбар и го пратиха в Сегунда

снимка: БТА/AP

Ейбар се присъедини към Алмерия и Кордоба и изпадна от Примера дивисион, въпреки че спечели с 3:0 (именно над Кордоба) последния си двубой от първенството в 38-ия кръг. Ейбар събра 35 точки и се изравни по актив с Депортиво Ла Коруня и Гранада, но по-слабите му резултати в директните двубои (две загуби от Депортиво и две равенства с Гранада, едно от които с гол на чужд терен за съперника) го обрекоха на изпадане.

Ейбар имаше далеч по-лесна програма в последния кръг на Ла Лига и изглеждаше фаворит за спасение, защото Ла Коруня трябваше да гостува на Барселона, а Гранада – да домакинства на Атлетико (Мадрид).

Грандовете обаче нямаха основание да играят „на сто процента“, защото бяха изпълнили целите си през сезона – Барселона си бе подпечатал титлата, а дори точка щеше да осигури на Атлетико трето място и съответно директна промоция за Шампионска лига.

Изненадващо или не, тимът на Диего Симеоне направи 0:0 с Гранада, като и двата отбора бяха доволни от равенството. Ла Коруня трябваше да се потруди повече, но с два гола след почивката осъществи мини-обрат от 2:0 до 2:2 срещу празнично настроения Барселона.

Така и Ла Коруня, и Гранада, се възползваха по най-добрия начин от аристократично настроение си съперници, докато Ейбар трябваше да се примири с изпадане по особено жесток начин – само заради допуснат гол на собствен терен при равенство с Гранада.