Финален акорд на шампионата в Англия

снимка: БТА/AP

Днес от 17 часа ще се изиграят всички мачове от последния 38-ми кръг в английската Висша лига и ще станат известни отговорите на финалните нерешени въпроси в първенството. Челси отдавна е шампион, Манчестър Сити е недостижим на второто място, но Арсенал и Манчестър Юнайтед остава да разпределят останалите две позиции в топ 4.

„Артилеристите“ приемат Уест Бромич Албиън пред своя публика и остава просто да узаконят третото си място, което им дава право на директно участие в Шампионска лига. Ако случайно Арсенал загуби, то далеч не е сигурно, че четвъртият Манчестър Юнайтед може да окупира позицията, защото към момента е със седем попадения по-слаба голова разлика.

Класирането в топ 4 трудно би претърпяло размествания, но следващите три позиции са по-свободни за интерпретация. Ливърпул с 62 точки е пети, следван от Тотнъм с 61 и Саутхямптън с 60.

Ако Арсенал спечели ФА къп срещу Астън Вила, и трите гореспоменати отбора ще участват в Лига Европа. Иначе Ливърпул гостува на Стоук, Тотнъм – на Евертън, а Саутхямптън е с най-тежка задача – визита на Манчестър Сити.

Сигурни изпадащи са Бърнли и Куинс Парк Рейнджърс, но третият не е ясен. Хъл Сити е с 34 пункта и изглежда „фаворит“, но Нюкасъл също не си е гарантирал оцеляването. Хъл приема Манчестър Юнайтед, който ще търси победа с разгромен резултат, докато Нюкасъл приема Уест Хям, който не се бори за нищо повече във Висшата лига.

В класацията при голмайсторите всичко изглежда решено – Серхио Агуеро е лидер с 25 гола, докато Хари Кейн е с 20, а Диего Коста с 19.