Депортиво се спаси на "Камп Ноу", а Шави каза "сбогом" на Примера

снимка: elmundodeportivo.es

Депортиво Ла Коруня изтръгна равенство 2:2 с Барселона на "Камп Ноу" и се спаси от изпадане в последния кръг на Примера, а капитанът на каталунците Шави Ернандес изигра последния си мач в Примера Дивисион.

И двата гола за Барса реализира Лионел Меси, а спасителните две попадения за галисийците бяха дело на Лукас Перес и Диего Саломао. Депортиво завършва шампионата с равен актив от точки с 18-ия Ейбар - по 35, но по-добрите показатели на галисийците в преките двубои им гарантираха оцеляване. Барселона пък завършва на първа позиция с краен актив от 94 точки.

След края на двубоя футболистите на Барселона получиха и шампионския трофей в Примера Дивисион.

Шави Ернандес изведе Барса с капитанската лента в последния си мач на ниво Примера, като на вратата на тима застана третият вратар Жорди Масип. Томас Вермален записа официален дебют за клуба и оформи партньорство с Марк Бартра в отбрана, а на бековете застанаха Жереми Матийо и Адриано. Серхи Роберто и Рафиня действаха с Шави в средата на терена, а Лионел Меси, Неймар и Педро Родригес стартираха в атака за “блаугранас”.

Лукас Перес започна в атака за Депортиво, докато Диего Саломао, Хуан Домингес и Иван Кавалейро стартираха от втора позиция за галисийците. Боргес и Берхантиньос започнаха в средата на терена за гостите.

Резултатът на “Камп Ноу” бе открит след само пет минути игра, когато Лионел Меси изведе “лос кулес” напред в резултата. Фабрисио успя да отрази остро центриране на Матийо отляво, но топката попадна в краката на Рафиня. Той центрира прецизно в пеналтерията на Депор, а Меси с глава откри за 1:0.

В 16’ шампионите като по чудо не удвоиха преднината си, след като Фабрисио блесна с чудесно двойно спасяване. Първо стражът на Депор спаси удар на Лионел Меси, а след това се справи фантастично и при добавката на Педро.

До края на първата част темпото на игра поспадна, а минута преди почивката Шави можеше да ознаменува последния си мач в Примера и с попадение. “Шестицата” опита удар от границата на наказателното поле, но топката срещна тялото на бранител и излезе в корнер.

Резултатът на “Камп Ноу” бе удвоен 15 минути след почивката, когато Лионел Меси отбеляза и втория си гол в срещата. Педро изведе Неймар очи в очи с противниковия вратар, а бразилският национал пусна топката към Меси, който на празна врата вкара безпроблемно за 2:0.

Надеждите на галисийците бяха възродени в 67’, когато Лукас Перес върна един гол за гостите от Ла Коруня. Перес стреля неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата и не остави никакви шансове за реакция на Жорди Масип.

Депортиво се върна към живот в 76’, когато с гол на Салимао галисийците отново се изкачиха над чертата. Португалецът се възползва от разбъркване пред вратата на Барселона и прониза Жорди Масип за 2:2, като при този резултаът тимът от Ла Коруня запазваше мястото си в Примера.

Пет минути преди края Шави напусна игра със сълзи на очи и бе заменен от Андрес Иниеста, а “Камп Ноу” изпрати с бурни овации един от най-големите си герои.