Борбата за титлата, за местата в Европа и за оцеляването в Ла Лига

галерия:

снимка: БТА/AP

В топ първенството на Испания остават само още пет кръга, а битката за титлата, за местата даващи право на участие в Европа и за оцеляване е повече от завързана.

След 33 изиграни мача Барселона е временният лидер, следван неотлъчно от вечния си съперник Реал Мадрид. Каталунците имат на сметката си 81 точки, а „белия балет“ има две по-малко (79).

Програмата на „лос кулес“ обаче е една идея по-лека от тази на столичани. Момчетата на Луис Енрике имат само един по-труден мач и той е на „Висенте Калдерон“ срещу Атлетико (Мадрид), който е стъпил здраво на третата позиция с актив от 72 точки.

4136818

„Кралския клуб“ ще трябва да бъде абсолютно безпогрешен, ако иска да вдигне трофея през този сезон. Още в 35-ия кръг те трябва да гостуват и да победят Севиля, която е непобедена у дома през целия сезон.

Кръг по-късно ще трябва да се изправят и пред другото тежко за тях предизвикателство. На „Бернабеу“ ще им гостува Валенсия, която ще се бори със зъби и нокти за четвъртото място със Севиля.

Ако все пак Барса и Реал Мадрид завършат сезона с равен брой точки, то тогава се гледат директните двубои помежду им. В случая с предимство е отборът на Анчелоти, който спечели мача си на „Бернабеу“ с 3:1 и загуби този на „Камп Ноу“ с 2:1. Общ резултат 4:3 за Кристиано Роналдо и компания.

4074899

Борбата за местата даващи право на участие в Шампионска лига е много успорвана и е между Севиля и Валенсия. Атлетико (Мадрид) пък е трети с преднина от шест точки пред четвъртия Севиля и изглежда сигурен за най-престижния европейски клубен турнир.

Севиля има с една точка повече от петия Валенсия, но „прилепите“ имат мач по-малко. Това е така, защото те играят днес, 27.04.2015 година, срещу предпоследния Гранада на „Местая“. Ако успеят да спечелят наглед лесното си домакинство, те ще изпреварят настоящия носителя на Лига Европа и ще съберат актив от 68 точки.

4081929

В зона Лига Европа (петото и шестото място) нещата не са чак толкова успорвани. Който, измежду Валенсия и Севилия, се провали с влизането в топ 4, ще е сигурен участник във втория по престиж европейски клубен турнир, заемайки петото място.

Шести почти на сто процента ще завърши Виляреал, тъй като той има 53 пункта, което е с шест точки повече от седмия Малага. Последният се надява на провал на Атлетик (Билбао) във финала на Купата на Краля, за да може той да получи право да играе в Лига Европа.

4056863

Правилото гласи, че който спечели Copa del Rey директно получава право за участие в Лига Европа, но тъй като на финал е още отборът на Барселона, който ще играе в Шампионска лига, последната квота отива при завършилия седми в крайното класиране на Ла Лига. Това само при условие, че каталунците загубят финала.

Борбата за седмата позиция е между Малага и Атлетик (Билбао), които имат съответно 47 и 46 пункта. Така Билбао получават двоен шанс, един път да спечелят Купата на Краля и да се домогнат до квота, и един път да успеят да изпреварят Малага в крайното класиране и също да получат квота.

4040787

В зоната на изпадащите в момента се подвизават Депортиво Ла Коруния, Гранада и Кордоба, като последният има едва 20 точки и е почти сигурен пътник към второто ниво на испанския футбол.

Положението на Гранада също не е розово. Те имат 25 точки, с четири по-малко от 18-ия Депортиво, но и мач по-малко. Те гостуват днес на Валенсия и ако успеят да се домогнат до нещо, може и да си дадат минимален шанс за оцеляване.

Депортиво е на крачка от това да се измъкне от тази зона. Тази крачка обаче може да се окаже прекалено голяма за футболистите и треньора на този клуб. Активът им е 29 точки, с две по-малко от 17-ия Алмерия и 16-ия Ейбар, които също могат да се чувстват доста застрашени.

Към застрашените може да добавим и Леванте, които пък имат 32 точки до този момент. Това постижение е само с три точки по-добро от това на намиращия се в зоната на изпадащите тим на Депортиво.

Борбата при голмайсторите между Лионел Меси и Кристиано Роналдо продължава да бъде повече от интересна. Към този момент португалецът има преднина от три гола (39:36) над аржентинския си колега.

4136588

Лекотата, с която и двамата бележат е забележителна и разлика от три гола не е никакъв проблем нито за Меси, нито за Роналдо. Челната тройка се допълва от правещия невероятен сезон играч на Атлетико Антоан Гризман.