Зашеметяващата статистика на Гуардиола

снимка: БТА/AP

Треньорът на Байерн (Мюнхен) Хосеп Гуардиола отново изведе баварците до титлата в германската Бундеслига и преодоля повече от убедително предизвикателството „Порто“ в Шампионска лига, за да стигне полуфиналите.

Грешката на Волфсбург срещу Борусия (Мьонхенгладбах) позволи на Байерн да отпразнува 25-ата титла (трета поредна) още в неделя. Самият Гуардиола е ставал шампион в пет от последните си шест сезона като наставник – три пъти с Барселона и сега вече два пъти с Байерн.

Единствено през 2013 година Реал Мадрид на Жозе Моуриньо попречи на каталунците и Пеп да стигнат до титлата. Друга статистика обаче е далеч по-впечатляваща – Гуардиола е спечелил 19 трофея за 348 мача, 247 от които с Барселона, което означава, че тактикът стига до отличие средно на 18 срещи!

Настоящият мениджър на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал има също 19 трофея на сметката си, но ги е спечелил за 24 години в професията, докато на Гуардиола са му отнели само 7. Цели 70% от трофеите, които Гуардиола е можел да спечели, са отишли на сметката му – 19 от 27.

След като Байерн е на полуфинал за Купата на Германия и в Шампионска лига, този сезон Пеп може да увеличи колекцията си с още два трофея.