Европа топ 5: Кой къде ще стане шампион

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-силните първенства в Европа са пред своя край – германската Бундеслига вече знае своя шампион, италианската Серия А и английската Висша лига съвсем скоро официално ще определят кралете си, а единствено в испанската Примера дивисион и френската Лига 1 все още има битка в истинския смисъл на думата.

Бундеслигата

4139648

Байерн (Мюнхен) за четвърти път в историята си става шампион на Германия за трети последователен сезон. Титлата е втора под ръководството на Хосеп Гуардиола и стана възможна за празнуване още този уикенд, след като вторият в таблицата Волфсбург загуби гостуването си на Борусия (Мьонхенгладбах) с 0:1.

Висшата лига

4139650

Не случайно играчите на Челси празнуваха след последния съдийски сигнал на дербито с Арсенал, въпреки че резултатът бе 0:0. „Сините“ имат 10 точки преднина пред „артилеристите“ и Манчестър Сити, като се нуждаят математически от още 5 пункта в оставащите 5 кръга. Жозе Моуриньо отново спази традицията да се представя по-добре във втория си сезон начело на който и да е клуб, а футболистите му очаквано преобладават в идеалния отбор на годината.

Серия А

4139651

Всичко е ясно, макар Ювентус да загуби два от последните си три мача в Калчото. 14 точки аванс пред втория в класирането Лацио шест кръга преди края на шампионата. Ювентус ще триумфира със Скудетото за четвърти пореден път и продължава да преследва исторически златен требъл, като е на финал за Купата и полуфинал в Шампионска лига.

Примера дивисион

4139652

Барселона има две точки аванс пред Реал Мадрид пет кръга преди края и е фаворит за шампионската титла. Програмата на двата колоса индикира, че каталунците имат само един на пръв поглед труден мач – гостуване на Атлетико (Мадрид) на 17-ти май, но „белия балет“ е с два подобни двубоя – у дома срещу Валенсия и като гост на Севиля.

Лига 1

4139643

Олимпик (Лион) и Пари Сен Жермен са с равен актив към момента четири кръга преди края, като и двата отбора нямат някакъв особено сериозен съперник в оставащите си мачове. Единствено Монпелие в предпоследния кръг може да създаде, на пръв поглед, проблеми на ПСЖ, но тимът на Лоран Блан е с двубой по-малко и все пак е на полпозишън за спечелване на титлата.

Португалия

4139644

Бенфика и Порто завършиха наравно 0:0 в голямото дерби четири кръга преди края на шампионата, като „орлите“ запазиха преднината си от три точки на върха в класирането пред „драконите“, които са основния им преследвач.