И този път Венгер не успя да намери рецептата срещу Моуриньо

снимка: Guliver/Getty Images

Арсен Венгер не успя да спечели за 13-и път срещу Жозе Моуриньо, а Арсенал и Челси завършиха наравно 0:0 в дерби от 34-ия кръг на английската Висша лига на "Емиратс" в Лондон.

По този начин "сините" увеличиха аванса си пред втория Манчестър Сити на десет точки, като освен това Челси е и с мач по-малко на сметката си.

Арсенал е трети с равен брой точки с втория Сити - 67, но също с мач по-малко от шампионите.

Арсен Венгер бе гласувал доверие на Оливие Жиру в ролята на централен нападател, докато Месут Йозил, Алексис Санчес и Аарън Рамзи трябваше да атакуват от втора позиция в схемата на "топчиите". Сантяго Касорла и Франсис Коклен започнаха в средата на терена, а карето Монреал - Косиелни - Мертезакер - Бейерин стартира в отбрана пред вратаря Давид Оспина.

Жозе Моуриньо излезе без чист централен нападател в своята схема, като се очакваше Оскар да оперира в ролята на "фалшива деветка". Еден Азар, Рамирес и Вилиан бяха наредени на втора позиция, а Сеск Фабрегас и Неманя Матич оформиха двойка вътрешни халфове. В защита за Челси пред вратаря Тибо Куртоа започнаха Сесар Аспиликуета, Джон Тери, Гари Кейхил и Бранислав Иванович.

Сблъсъкът на "Емиратс" стартира донякъде очаквано, като домакините от Арсенал погледнаха към вратата на своя съперник, докато "сините" се отбраняваха дисциплинирано. Още в 5' Санти Касорла получи възможност да изпълни статично положение от добра позиция, но испанецът разочароващо прати топката право в ръцете на Тибо Куртоа.

В 17' Челси се приближи до попадение, като останаха съмнения и за неотсъдена дузпа в полза на "сините". Давид Оспина повали Оскар в наказателното поле на Арсенал, но сигнал за наказателен удар от страна на Майкъл Оливър така и не последва. Ектор Бейерин пък изчисти от голлинията отклонената от бразилеца топка.

Минути по-късно се стигна и до нова дискусионна ситуация в наказателното поле на Арсенал. Отново останаха съмнения, че за "сините" не е отсъден наказателен удар, а Сеск Фабрегас получи жълт картон за симулация.

Шест минути преди почивката Давид Оспина по фантастичен начин опази мрежата си суха. Рамирес бе намерен от сънародника си Вилиан и стреля, но колумбийският страж на "топчиите" се намеси блестящо и отрази.

Секунди преди почивката до възможност достигна и тимът на Арсенал, но ударът на Месут Йозил бе спасен от Куртоа.

На почивката Жозе Моуриньо извърши една промяна в своя стартов състав, а Дидие Дрогба зае мястото на Оскар.

Пет минути след подновяването на играта Арсенал пропиля нова възможност пред вратата на Куртоа, а Оливие Жиру не успя да оползотвори центриране на Начо Монреал отляво.

В 69' Пер Мертезакер опита да осъществи добавка след избита от Тибо Куртоа топка, но германският бранител бе твърде неточен в изстрела си. В 76' и Санти Касорла получи шанс да стреля, но испанецът също изпрати кълбото в аут.

В добавеното време на мача Арсенал пропиля златен шанс да спечели мача, след като Месут Йозил не бе достатъчно ефективен при ново центриране на Начо Монреал отляво.