Спор не може да има - Ювентус е шампионът (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Шампионът и лидер в Серия А Ювентус на практика не остави дори теоретична възможност за оспорване на господството му в Серия А за четвърта поредна година, след като категорично елиминира предизвикателството „Лацио“ и с 2:0 надви втория в класирането на „Ювентус Стейдиъм“.

Двубоят, освен голямо дерби в рамките на 31-ия кръг на Калчото, бе и репетиция за финала в турнира за Купата на Италия, но феновете на „орлите“ ще се надяват той да протече по коренно различен начин.

Още в рамките на първия половин час „Старата госпожа“ предостави две неоспорими доказателства за превъзходството си над Лацио, който се намираше в най-добра форма от всички клубове на Апенините – осем поредни победи и прогрес до второто място в класирането.

Още в 17-ата минута обаче Карлос Тевес получи и извеждащо подаване от Артуро Видал и се откъсна сам срещу вратаря, след което можеше да има само един изход от ситуацията – прецизен шут в покрай Федерико Маркети и 1:0 за „бианконерите“.

Тевес дръпна на върха при голмайсторите в Серия А, като вече има 18 гола – 2 повече от Мауро Икарди (Интер), което е още по-голям довод за Ювентус да го моли да остане и следващия сезон в Торино.

В 28-ата минута Леонардо Бонучи отбеляза поредния си гол във важен мач – той има попадения срещу Рома и в полуфинала за Купата срещу Фиоретина. Сега срещу Лацио бранителят направи впечатляващ пробив през средата на терена и не срещна съпротива от играч на „орлите“, поради което необезпокоявано прати топката неспасяемо в мрежата на Маркети от около 13 метра – 2:0.

Лацио имаше повече притежание на топката, но не създаде чисто голово положение и бе напълно блокиран от съперниак си. Възпитаниците на Стефано Пиоли разочароваха дотолкова, че не се оказаха особено сериозен претендент срещу Ювентус, но загубата в Торино не омаловажава великолепния им прогрес в Серия А през 2015-та година.

Ювентус събра 73 точки и се откъсна на 15 от втория в таблицата Лацио, за да увеличи още най-големия аванс сред топ 5 първенствата на Европа. "Орлите" завършиха срещата в Торино в намален състав заради изгонването на Данило Каталди в 89-ата минута.

Мачът започна при неособено високи обороти, като и двата тима трудно намираха път към противниковата врата. В първите 15 минути Федерико Маркети трябваше да се намесва веднъж решително при далечен шут на Клаудио Маркизио, а на другата врата Джанлуиджи Буфон на няколко пъти излизаше, за да предотвратява опасност при центрирания, макар да не бе тестван рефлекса му.

Ювентус откри резултата в 17-ата минута с на практика първия си истински шанс за гол, след като Артуро Видал пребори Баста за висока топка и с глава изведе Тевес зад защитата. Маурисио закъсня да поркие засадата и необезпокояваният Тевес с прецизен изстрел в горния ъгъл порази мрежата на Федерико Маркети - 1:0.

Mирослав Клозе изпусна отличен шанс да изравни моментално резултата, след като получи коридор за изстрел на точката за изпълнение на дузпа и си нагласи топката за стрелба, но прати кълбото високо над вратата.

Ювентус нанесе втори тежък удар на съперника си в 28-ата минута, и то с изненадващ ход - Леонардо Бонучи направи впечатляващ пробив през средата на терена и стигна чак до пеналтерията на "орлите" с топка в крака. Тевес и Матри тръгнаха в две различни посоки и увлякоха бранителите на Лацио около себе си, което позволи на Бонучи да стреля необезпокоявано и той с прецизен шут по тревата по впечатляващ начин покачи на 2:0.

Лацио продължаваше да разиграва по ширината на терена в половината на домакините, без да притеснява Буфон и без да намира креативен път към вратата му, а Юве стигна до отличен шанс за трети гол в самия край на полувремето. Симоне Падоин центрира отляво в наказателното поле и Патрис Евра се включи от дълбочина, за да засече топката пред очите на статичния Цана, но я прати на сантиметри от гредата с глава.

След почивката Лацио продължи с по-голямото владение на топката и обсадата на вратата на Юве, но все още - дори с включването на Антонио Кандрева - не успяваше да затрудни особено бранителите в бяло-черно.

В 64-ата минута Антонио Кандрева получи шанс да обстрелва Буфон от идеално положение - пряк свободен удар на границата на пеналтерията, но стреля в обсега на вратаря, който изби мощния шут в корнер.

Това се оказа и единственият опасен удар към Буфон след почивката на мача, който завърши при непроменен резултат 2:0.

(Уточняваме, че утре ще се проведе битката за Малката Мадона между Интер и Милан, но в събота вечер един срещу друг се изправят водача срещу втория в таблицата).

Масимилиано Алегри заложи на схема 3-5-2, изградена от най-доброто, с което разполага, при положение, че Пол Погба не бе физически готов за игра. На вратата бе Джанлуиджи Буфон, а в ариегарда си партнираха Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини.

Патрис Евра и Симоне Падоин бяха изтеглени на двата фланга и имаха отговорните задачи да покриват цялата дължина на крилата. В средата на терена си партнираха Артуро Видал, Андреа Пирло и Клаудио Маркизио, като във всеки един момент някой от тях се приближаваше до атакуващото дуо Карлос Тевес и Алесандро Матри.

Лацио се намираше в серия от осем победи, заради която изпревари Рома на второто място. Въпреки счупения нос, на вратата застана Федерико Маркети. В защита се подредиха Душан Баста, Лоик Цана, Маурисио и Едсон Браафхайд, независимо от грешките миналата седмица.

Каталди, Лукас Билия и Сенад Лулич бяха разположени в средата на терена, а пред тях авангардът бе изграден от най-добрите за „орлите“ до момента през сезона – Фелипе Андерсон, Стефано Маури и Мирослав Клозе. Антонио Кандрева бе оставен на пейката и се включи през второто полувреме.