Челси посегна към титлата след скучно дерби с Юнайтед (ВИДЕО)

снимка: Guliver/Getty Images

Лидерът във Висшата лига Челси направи сериозна крачка към шампионската титла на Острова, след като днес попадение на Еден Азар донесе три точки на "сините" в дербито с Манчестър Юнайтед от 33-ия кръг.

Така лондончани дръпнаха на десет точки пред втория Арсенал, докато Манчестър Юнайтед остава на трета позиция с актив от 65 пункта.

Двата тима удариха и по една греда в течение на двубоя, като от малшанс бяха сполетяни голмайстора Еден Азар и Радамел Фалкао.

Така "сините" записаха четвърти пореден успех във Висшата лига и посягат към шампионския трофей, докато Юнайтед прекъсна забележителната си серия от шест поредни победи за първенство.

Жозе Моуриньо бе поставил Дидие Дрогба в титулярния състав, като котдивоарецът трябваше да води атаката в отсъствието на контузения Диего Коста. Еден Азар, Сеск Фабрегас и Оскар трябваше да действат от втора позиция, докато Неманя Матич и Курт Зума започнаха като двойка вътрешни халфове. Сесар Аспиликуета, Гари Кейхил, Джон Тери и Бранислав Иванович бяха подредени в защита пред Тибо Куртоа.

Радамел Фалкао оглави атаката на Манчестър Юнайтед, а Хуан Мата и Ашли Йънг започнаха на двата фланга. Капитанът Уейн Рууни, Андер Ерера и Маруан Фелаини трябвашеда оперират в средата на терена, докато Антонио Валенсия, Крис Смолинг, Патрик МакНеър и Люк Шоу започнаха в отбрана пред Давид Де Хея.

"Червените дяволи" стартираха позитивно срещата, като още в 4' Уейн Рууни можеше да даде аванс на своя отбор. Капитанът на Юнайтед за малко не оплете топката в мрежата, като се създаде и зрителна измама, че топката всъщност е във вратата. Резултатът в английската столица обаче остана 0:0. Малко след това "сините" отговориха на предизвикателството, но Давид Де Хеа спаси изстрела на сънародника си Сеск Фабрегас.

Между 12' и 14' Юнайтед отново бе отборът, който демонстрира повече активност в атака. Първо удар на Андер Ерера излезе в аут, а малко след това и младият Патрик МакНеър не сполучи, а изстрелът му бе избит в корнер. Като цяло обаче в тези минути футболистите на Луис ван Гаал играеха далеч по-добре от своя съперник, взимайки и предимство по отношение на дейвствията в средата на терена.

В 28' и колумбийският нападател на Юнайтед Радамел Фалкао най-после попадна под светлините на прожекторите. Тигъра за малко не получи шанс да обстрелва вратата от близка дистанция, но кълбото му бе отнето в решаващ момент.

Въпреки доброто начало на гостите, в 38' футболистите на Челси съумяха да открият резултата в дербито. Домакините отнеха топката от своя съперник, а Оскар успя да пусне кълбото към Еден Азар. Белгиецът от своя страна изпрати кълбото между краката на Де Хеа и даде аванс на лондончани - 1:0.

Малко след почивката Челси стигна до две сериозни възможности и за второ попадение. Дидие Дрогба и Еден Азар обаче не успяха да се възползват от шансовете, открили се пред тях в наказателното поле на "дяволите". Първо изстрел на Дрогба рикошира и прехвърли Де Хеа, а при последвалия опит за добавка Азар нацели гредата.

В 61' Манчестър Юнайтед отново опита да обстрелва вратата на Куртоа от дистанция, но белгиецът отрази успешно удара на МакНеър. В 63' и Уейн Рууни отправи удар, но топката бе избита в корнер.

Постепенно се стигна и до 77', когато гостите треснаха гредата зад Куртоа. Радамел Фалкао бе изпуснат от отбраната на Челси, като Тигъра не се поколеба и стреля от малък ъгъл. Колумбиецът не бе никак далеч от целта, но кълбото срещна една от гредите зад белгиеца.

В 83' натискът на Юнайтед доведе и до изстрел на Рууни, но капитанът на гостите не бе точен с глава. И до края футболистите на Ван Гаал опитаха да променят развоя на сблъсъка, но и включването в игра на Анхел ди Мария и Аднан Янузай не промени случващото се на "Стамфорд Бридж". В добавеното време Андер Ерера опита да спечели дузпа след съприкосновение с Гари Кейхил, но вместо това испанецът получи жълт картон за симулация.