Суарес и Меси оставиха Барса на върха в Примера (ВИДЕО)

галерия:

Лидерът Барселона направи нова крачка към титлата в Примера Дивисион, след като днес "лос кулес" спечелиха с 2:0 дербито от 32-ия кръг с Валенсия на "Камп Ноу".

Луис Суарес в началото и Лионел Меси в края донесоха три точки на "блаугранас", които отново дръпнаха пет точки пред втория Реал Мадрид. "Кралския клуб" обаче все още не е изиграл своя двубой с Малага по-късно днес.

Валенсия пък остава на четвърта позиция в таблицата с актив от 65 точки на сметката си.

"Прилепите" също можеха да вземат нещо от двубоя, но възпитаниците на Нуно направиха някои пропуски пред вратата на Клаудио Браво. В това число влиза и дузпа, която Дани Парехо пропусна още в десетата минута на сблъсъка.

Наставникът на Барселона Луис Енрике заложи на триото Меси - Неймар - Суарес в атака, докато Шави, Хавиер Масчерано и Серхио Бускетс стартираха в средата на терена за "лос кулес". Даниел Алвес и Адриано стартираха на двата фланга на отбраната, докато Жерар Пике и Жереми Матийо трябваше да действат като двойка централни бранители пред вратаря Клаудио Браво.

Нуно Санто бе поставил Родриго, Пако Алкасер и Стефан Фегули в предни позиции, докато Дани Парехо, Хави Фуего и Андре Гомес започнаха в средата на терена за Валенсия. Бараган, Мустафи, Отаменди и Орбан бяха наредени в защита пред вратаря Диего Алвес.

Сблъсъкът в Каталуния стартира ураганно, след като още в първата минута домакините успяха да открият резултата след хирургическа акция в половината на Валенсия. Лионел Меси получи топката в половината на "лос че" и напредна, като последва точно подаване към намиращия се в близост Луис Суарес. Уругваецът чукна топката с десния крак и продължи головата си серия от двубоя с ПСЖ, откривайки за 1:0.

Силното начало на мача доведе и до шанс за гостите, които също застрашиха пазената от Браво врата. В основата на всичко бе Родриго, чийто изстрел обаче не намери мрежата зад чилийския страж.

4138875

Минути по-късно гостите от Валенсия пропуснаха златен шанс да възстановят равенството. Жерар Пике извърши нарушение срещу Родриго в наказателното поле на своя тим, което и доведе до дузпа в полза на "прилепите". Клаудио Браво обаче отрази изстрела от бялата точка на Дани Парехо, запазвайки преднината на своя тим.

В следващите минути Валенсия продължи да обсажда вратата на каталунците, като Барселона трудно успяваше да изнесе играта извън своята половина. В 19' Алкасер засече ниско центриране на Андре Гомес, но изпращайки топката покрай гредата. В 20' събитията се пренесоха пред вратата на Диего Алвес, но Меси не успя да засече с глава центрирането на Суарес.

В 33' и шансът помогна на Барса, защото Валенсия удари една от гредите зад Браво. Андре Гомес се завъртя и стреля прецизно, но късметът се усмихна на домакините, защото топката срещна един от страничните стълбове зад чилиеца. Малко след това каталунците отговориха чрез Лионел Меси, който от напълно чиста позиция пропусна с по-слабия си десен крак.

Барса стартира силно втората част, като каталунците натиснаха своя съперник в търсене и на втори гол. В 57' Меси опита акробатично изпълнение, но аржентинецът се размина с топката.

В 65' аржентинецът застана зад топката при изпълнение на пряк свободен удар, като трибуните за малко не изригнаха. Меси изпълни по брилянтен начин статичното положение, ала топката кацна върху напречната греда на вратата. Секунди по-късно Луис Енрике извади голмайстора Луис Суарес от игра, гласувайки доверие на Педро.

Петнадесет минути преди края валенсианци отново можеха да изравнят, но и този път Клаудио Браво демонстрира класата си. Капитанът на Чили парира прекрасно силен изстрел на Родриго, с което и запази преднината на своя тим в срещата.

В добавеното време на двубоя каталунците успяха и да удвоят преднината си. Лионел Меси бе оставен напълно сам срещу Диего Алвес, а след като първоначалният опит на Бълхата за попадение не сполучи, при добавката аржентинецът оформи крайното 2:0 в срещата.