Най-старото столично дерби навърши 100 години

снимка: Булфото

Най-старото, оцеляло и до днес, футболно дерби в България - между "Левски" и "Славия" - навърши днес 100 години. Двата столични тима се срещат за първи път на 1 април 1915 г. Двубоят се играе на игрището на белите до пл. "Руски паметник", а домакините печелят с 1:0. Мачът, игран преди един век, е описан подробно в мемоарите на Георги Григоров-Фурланата, част от които са издадени в книгата "Хрониките на "Славия" на Николай Кръстев.

Григоров е не само участник в двубоя, но е и сред основателите на белите и кръстник на клуба. Именно той е предложил името около месец преди клубовете около "Руски паметник" - "Ботев" и "Развитие" да се обединят официално в "Славия" на 10 април 1913 г.

Фурланата е и първият български международен съдия. "В ония тревожни дни международните събития малко интересуваха младежите и децата, дошли на игрище "Славия" да наблюдават приятелския мач между двата, добили вече известност, софийски клуба.

Тази публика, съставена предимно от привърженици на двата клуба, бе насядала на тревата около самата тъчлиния, която по-скоро бе въображаема, отколкото очертана. На южния и северния край на игрището бяха забити по две греди - това бяха вратите. Те бяха подвижни, без мрежи. Билети за мача не се продаваха, не само защото игрището не бе оградено, но и защото самата мисъл за входни билети би се сторила тогава много смешна.

С една дума, обстановката беше типична за тогавашните мачове, които се провеждаха в махленски мащаб", разказва през 1958 г. Григоров в мемоарите си. Тъй като в този период отношенията им са били много приятелски, е имало споразумение по един рефер от двата отбора да свири по едно полувреме - Васил Петров от "Славия" преди почивката и Никола Лазаров от "Левски" през втората част. Имало е и съдийско жури в състав Кръстан Поптодоров от "Славия" и Атанас Янков от "Левски".

В състава на домакините са започнали Стефан Лалов на вратата и полевите играчи Павел Грозданов, Асен Дишков, Емануил Гешев, Ангел Атанасов,Тодор Калканджиев, Стефан Чумпалов, Георги Григоров, Тодор Владимиров, Владимир Йерусалмов и Любомир Тодоров.

За "Левски" играят вратарят Кирил Григоров и пред него Крум Динков, Константин Георгиев, Никола Сираков, Спас Стоянов, Борис Василев, Владимир Григориев, Цветан Генев, Петър Стоянович, Георги Манолов и Константин Апостолов. Единственото попадение отбелязва Тодор Владимиров малко след началото на второто полувреме.