Меси най-добър в Европа през 2015, Роналдо - 29-ти

галерия:

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси е най-добре представящият се нападател в Европа от началото на календарната 2015 година според Международния център за спортни изследвания (CIES), а Кристиано Роналдо заема едва 29-тата позиция в таблицата.

Изследването е за футболисти от Примера дивисион, Висша лига, Серия А, Бундеслига и Лига 1, а критериите, по които са сравнени нападателите са: отправени изстрели, създадени шансове, преодоляване на противников играч, точни пасове и разпределяне на топката.

Лео е отбелязал 17 гола от началото на годината в испанската Ла Лига, като по този начин той оглавява класацията на CIES, а колегите му в атаката на каталунците Луис Суарес и Неймар заемат съответно четвърта и 12-та позиция. 

Най-близко до аржентинеца са двама нападатели от Бундеслигата. Ариен Робен (Байерн (Мюнхен) и Бас Дост (Волфсбург), като последния се разписа 11 пъти в първите шест мача на тима си, но от тогава не е поразявал целта на противника.

Португалецът Кристиано Роналдо има на сметката си едва шест гола от 1 януари и това му отрежда 29-тото място, а останалите нападатели от трито ВВС (Карим Бензема и Гарет Бейл) са дори по-ниско в класациятам, съответно 37-ми у 35-ти.

Челната десетка при нападателите:


Лионел Меси -Барселона

Ариен Робен - Байерн (Мюнхен)

Бас Дост - Волфсбург

Луис Суарес - Барселона

Диего Коста - Челси

Хари Кейн - Тотнъм

Марко Ройс - Борусия (Дортмунд)

Лукас Бариос - Монпелие

Пиер-Емерик Обамеянг - Борусия (Дортмунд)

Кристоф Мандан - Гингам

4132603От атакуващите полузащитници първите три места са окопирани от играчи от Висшата лига - Еден Азар (Челси), Месут Йозил (Арсенал) и Хесус Навас (Манчестър Сити).

След тях се нарежда звездата на Волфсбург Кевин де Бройне и Шинджи Кагава (Борусия Дортмунд).

4137211

Нури Шахин (Борусия), Пол Погба (Ювентус) и Фернандиньо (Манчестър Сити) са в челната тройка на централните/дефанзивните полузащитници.

4137210

Гаел Клиши (Манчестър Сити), Марсело (Реал Мадрид) и Рафиня (Байерн Мюнхен) са с най-високи оценки сред бековете, а Емир Спахич (Байер Леверкузен), Мартин Демикелис (Манчестър Сити), Матс Хумелс (Борусия Дортмунд), Крис Смолинг (Манчестър Юнайтед), Тиаго Силва и Давид Луис (Пари Сен Жермен) са сред най-добрите централни бранители.

4137209