Томов за средните пръсти на Моци и влиянието на Лудогорец

снимка: news7.bg

Първенството в "А" група ще завърши, без да има феърплей в него. Съмненията бяха изказани от главния акционер на ЦСКА Александър Томов.

Силният човек на "Българска армия" даде специално интервю за News7, в което говори за влиянието на президента на Лудогорец Кирил Домусчиев върху БФС и малките клубове, наложеното наказание на Козмин Моци от "орлите" след средните пръсти в Ловеч, поредните удари по ЦСКА, дошли заради управлението на предишните собственици от "Титан", както и за развитието на въпроса с отдаването на базите от спортното министерство на "червените".

- Преживяхте ли загубата от Локомотив (София)?

- Случват се и такива мачове. Играем много трудно на толкова лоши терени. Знаехме, че ще е така, помолихме Локомотив да проведем мача на по-нормален стадион. Но явно критериите на БФС и УЕФА за лицензиране не се спазват.

Но така е при нас, все нещо не е в ред. Загубата е неприятна, вината трябва да търсим в самите нас. Но повлия и състоянието на терена, както и двата червени картона, това си беше като разстрел. Седем жълти и два червени картона – доста тежки решения на съдията.

- Разговаряхте ли с треньорското ръководство за мача?

- Разбира се. Спортно-техническият щаб вече е провел вчера много подробен разбор на мача.

- Има ли решения за вътрешни глоби, най-вече за картоните?

- Да, разбира се, но това няма да го коментирам. Имаме си правилник. Явно е, че е имало провокация срещу Соарес, но той няма право да реагира така. Изпуснати са нерви и трябва да се вземат мерки.

- Ще се мести ли БФС в Разград, както иска собственикът на Левски Тодор Батков?

- Този проблем не съществува от вчера. Естествено, че БФС няма да се премести в Разград. Във футболния съюз има много хора, които си вършат работата съвестно, но има и такива, които не го правят точно така.

Съществува едно прекалено голямо влияние от собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. И преди съм го казвал – този монопол върху телевизионните права и влиянието върху отделни комисии в БФС дразни много. Има и случаи, когато от негово име, без той да знае, хора се опитват да оказват натиск върху БФС.

Най-тежкият проблем е свързан с телевизионните права. Не е нормално един президент да има всички телевизионни права и да не се отчита какво получава от съответните телевизии. За нас това е неприемливо.

Това е нарушение, нарушават се правата на ЦСКА и Левски. Нали видяхте колко фенове на ЦСКА имаше срещу Локомотив.

Очевидно е, че те са много повече от тези на Лудогорец. Всички са раздразнени, Левски също. Предложих на Домусчиев да направи една обществена комисия, която да осъществи поне някакъв контрол – какви пари влизат, какви излизат. Но не се получават нещата.

- Коментирайте ситуацията с Козмин Моци и наложеното му наказание.

- Ако това беше играч на ЦСКА или Левски, а даже и на Литекс, си мисля, че във всички случаи наказанието щеше да е по-голямо. Непропорционалното наказание дразни. Критериите трябва да се променят, така че да има възмездие. За такива жестове в Европа се дават сурови наказания.

- Продължават ударите от предишното ръководство на ЦСКА, заговори се, че ако клубът не плати 85 хил. евро до утре, може да му се отнемат точки. Така ли е?

- Става въпрос за един агент, с който е подписан договор през 2010 г. или 2011 г., не помня вече точно кога. Той трябва да получи за формален трансфер 100 хил. евро. Опитахме се да задържим случая и ФИФА да разгледа казуса – става въпрос за източване на клуба.

Става въпрос за футболисти, които са играли от 0 до 5 мача, това са цели 17 играчи. Източване. Ще се опитаме да се справим и с тази ситуация. Разчитам да не ни вземат точки, но какво може да направим с тези безобразия.

Поне да имахме защита от държавата, но и това нямаме. Имаме и по-тежки случаи – например играчът Бенжелюн претендира за 600 хил. евро от ЦСКА без да е изиграл и един мач. Това не са случайности. Стараем се да решим тези проблеми.

- Притеснен ли сте за лиценза?

- Омръзнал ми е този въпрос. Няма нормална държава, в която да има такива отношения. За какво да ни отнемат лиценза? Или да стане както през 2008 г.? При онзи случай две години по-късно след проверка на НАП се оказа, че само ЦСКА е в нормално състояние.

- Има ли напредък в разговорите със спортното министерство за базите?

- Говорим всяка седмица, но напредък няма. Напредък ще бъде решение за отдаване на концесия. ЦСКА е поставен в идиотското положение да плаща за базата под формата на инвестиции. Да ми кажат – "Отстъпи мястото си на този и този, той ще се справи" и аз веднага си тръгвам. Но така не може да продължава.

Плащаме данък като собственици без да сме такива. А когато трябва да ползваме базата, тя моментално се превръща в собственост на спортното министерство. Това продължава много години. Имаше два открити опита ЦСКА да бъде закрит – през 2008 г. и 2013 г.

И явно тези опити няма да престанат. Може би причината е, че някой смята, че ако остане само Лудогорец, българският футбол ще е по-добре. Необяснимо е да има такова мотаене и да не се решават тези проблеми. И не става въпрос за едно и две правителства. Просто искат ЦСКА да е на колене.

- Ще има ли феърплей до края на сезона?

- След мача с Локомотив вече не съм убеден. Има сериозни задкулисни игри, които влияят върху събитията. Интересите са много големи, защо шансът на първият да пробие на високо в Европа, където са големите пари, е сериозен. А до тези проблеми и зависимости доведе формирането на Изпълкома на БФС по този начин – с клубни президенти в него.