Гуардиола и Моуриньо със страхотна статистика при печелене на трофеи

снимка: БТА/AP

До скоро никой в Англия не признаваше турнира за Купата на лигата, като често бе наричан купата на Мики Маус. От няколко сезона обаче, вече е доста престижно ако спечелиш тази надпревара. 

Жозе Моуриньо доказа това твърдение, като заяви преди мача с Тотнъм в неделя, спечелен от Челси с 2:0, че тази среща е най-важната в кариерата му и го доказа с прекрасната тактика, благодарение на която успя да вдигне трофея над главата си. 

За Специалния това е първа купа от близо три години, като за последно той спечели Суперкупата на испания през 2012 с отбора на Реал Мадрид. Португалецът все още държи и рекорда за среден брой спечелени трофей според изиграните мачове, като статистиката показва, че Моу печели купа средно на всеки 34.6 мача, в които ръководи някой тим (721 мача, 21 отличия).

Има обаче един треньор, който се справя по-добре от мениджъра на Челси и това е Хосеп Гуардиола. Наставникът на немския шампион Байерн (Мюнхен) печели купа на всеки 19.89 мача, което е почти два пъти по-добро постижение от това на Моуриньо.

Челната петица в тази престижна класация се допълва от сър Алекс Фъргюсън (48,43), Боб Пейсли (26.75) и Отмар Хитцвелт (39,96).