Десет "вълци" оцеляха срещу Ювентус на "Олимпико" (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Макар и с десет души Рома измъкна равенство в голямото дерби с Ювентус от 25-ия кръг на Серия А, а битката на "Стадио Олимпико" завърши при равенство 1:1.

Шампионите поведоха чрез попадение на Карлос Тевес след почивката, а в края Сейду Кейта с глава възстанови равенството за Рома, запазвайки и без това малкото шансове за титла на "джалоросите".

Над половин час домакините играха и с човек по-малко на терена, след като в 62' Василис Торосидис получи втори жълт картон и остави Рома с човек по-малко в двубоя. 

Така Ювентус събра актив от 58 точки и запази преднината си от девет точки пред днешния си съперник, който има вече 49 пункта на сметката си.

Руди Гарсия заложи на капитана Франческо Тоти на върха на своята атака, докато Адем Ляич и Жервиньо стартираха в близост до Принца. Сейду Кейта, Даниеле Де Роси и Миралем Пянич оформиха тройка вътрешни халфове, а карето Холебас, Янга-Мбива, Манолас и Торосидис стартираха в защита пред вратаря Морган Де Санктис.

Масимилиано Алегри заложи на дуото Карлос Тевес - Алваро Мората в предни позиции, а Артуро Видал, Клаудио Маркизио и Роберто Перейра стартираха в средата на терена. Контузеният Пол Погба не успя да се възстанови навреме, за да попадне сред титулярите на шампионите. Стефан Лихтщайнер и Патрис Евра стартираха на двата фланга, а Мартин Касерес, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини започнаха в защита пред Джанлуиджи Буфон.

Първите двадесет минути на “Олимпико” преминаха равностойно, като в 22’ Костас Манолас за малко не си отбеляза автогол. Гръцкият национал опита да пресече подаване на Тевес към Алваро Мората, като бранителят не бе далеч от това сам да намери мрежата зад Морган Де Санктис.

Четири минути по-късно събитията отново се пренесоха пред вратата на Де Санктис, като отново Ювентус бе по-близо до първо попадение. Този път Патрис Евра центрира в наказателното поле на “джалоросите”, но малко раздели Роберто Перейра от това да засече топката в мрежата.

До почивката най-опасният футболист за домакините се казваше Карлос Тевес. Аржентинецът първо почти пресече неудачно подаване на Янга-Мбива към Де Санктис, а в последствие и негов изстрел бе избит в корнер.

Втората част на двубоя стартира с нов шанс за Ювентус. Роберто Перейра пресече подаване на Адем Ляич и намери Артуро Видал, но изстрелът на чилиеца излезе извън очертанията на вратата.

В 62’ се стигна до ключов момент в двубоя, защото домакините от Рома останаха с човек по-малко на терена. Карлос Тевес бе на път да изведе Артуро Видал очи в очи с вратаря, а чилиецът бе фаулиран от Василис Торосидис. За действията си гръцкият бранител получи втори червен картон и остави своя тим с десет души на терена.

Зад топката застана Карлос Тевес, който и откри резултата в полза на “старата госпожа”. Аржентинецът стреля превъзходно в левия ъгъл на пазената от Де Санктис врата и доближи Юве до Скудетото - 0:1.

Въпреки инкасираното попадение, Руди Гарсия извади от игра Адем Ляич и пусна Алесандро Флоренци на овакантената позиция на десен бранител. Малко след това играта за Рома напусна и Франческо Тоти, който отстъпи мястото си на Хуан Мануел Итурбе.

В 72’ капитанът на Юве Джанлуиджи Буфон трябваше да демонстрира класа при изпълнение на статично положение пред вратата на “бианконерите”. Костас Манолас засече топката към далечната греда на вратата, но стражът на гостите се намеси блестящо.

В 78’ трибуните на “Олимпико” все пак изригнаха, защото Рома възстанови равенството. Опасността за Юве отново дойде след статично положение, като зад топката застана влезлият като резерва Флоренци. Топката засече Сейду Кейта, който изпревари Касерес и възстанови равенството в дербито - 1:1.

Само две минути по-късно Рома имаше възможност и да стигне до победата. Хуан Мануел Итурбе получи кълбото фронтално на вратата и можеше да стреля по-добре, но младият аржентинец не бе прецизен в изстрела си.