Барса громи, но без да убеждава с игра (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Барселона се доближи на само точка зад лидера в Примера Дивисион Реал Мадрид, след като днес каталунците спечелиха с 5:0 домакинството си на новака Кордоба в среща от 16-ия кръг на първенството.

По този начин "лос кулес" събраха актив от 38 точки и се доближиха на пункт зад големия си съперник, но и с уговорката, че "кралския клуб" е с мач по-малко на сметката си. Кордоба пък остава на предпоследното 19-о място с актив от 11 точки.

Педро Родригес, Луис Суарес, Жерар Пике и Лионел Меси на два пъти се разписаха за домакините в днешния двубой, като за уругвайската "деветка" това бе и първи гол в Примера Дивисион от началото на сезона. Неймар пък така и не се появи в игра, след като едва през тази седмица бразилецът се възстанови от травма в глезена.

Въпреки обаче, че отбелязаха пет гола във вратата на своя съперник, каталунците не впечатлиха с играта си. На полувремето трибуните на "Камп Ноу" дори освиркваха любимците си за вялата им продукция, като резултатът от срещата може да заблуди мнозина за играта на Барселона в днешния ден. Футболистите на Луис Енрике твърде често действаха без познатата наслада и креативност в предни позиции, като домакините бяха далеч от най-добрата си форма.

Донякъде очаквано Луис Енрике остави възстановения наскоро Неймар на резервната скамейка, като Педро Родригес, Лионел Меси и Луис Суарес стартираха в атаката на Барселона. Серхио Бускетс, Иван Ракитич и Андрес Иниеста започнаха в средата на терена за „лос кулес“, докато Жорди Алба, Хавиер Масчерано, Жерар Пике и Мартин Монтоя оформиха отбранителния вал пред вратаря Клаудио Браво.

Кордоба разчиташе в атака на изнесения напред Набил Гилас, докато Картабиа, Лусо, Дейвид, Екенг и Борха Гарсиа наситиха халфовата линия на новаците в Примера.

Двубоят на „Камп Ноу“ стартира по шеметен за домакините начин, като още в 2' каталунците успяха да открият резултата. Иван Ракитич пусна отличен пас зад защитата към Педро, който от своя страна технично чукна топката покрай вратаря Хуан Карлос и изведе Барса напред в резултата – 1:0.

4128587

В 11' трибуните отново се оживиха, защото Луис Суарес не бе никак далеч от първия си гол в Примера. Жорди Алба осъществи един от обичайните си пробиви отляво и центрира добре, но акробатичният изстрел на уругваеца срещна външната страна на мрежата.

Барселона продължи да натиска своя съперник, търсейки и второ попадение в двубоя. В 19' обаче гостите можеха изненадващо да изравнят резултата. Набил Гилас се измъкна от Хавиер Масчерано и стреля силно с десния крак, но също намирайки външната част на пазената от Клаудио Браво мрежа.

В 34' Педро пусна ефектен пас с пета към Иниеста, който опита центриране, но бранител на Кордоба изби в корнер. Малко след това Педро размина бранител на гостите и стреля опасно, но кълбото прелетя на сантиметри покрай страничната греда на вратата.

4128590

Минута преди почивката Жорди Алба като на шега навлезе в наказателното поле на Кордоба и опита голов изстрел от малък ъгъл, но Карлос се позиционира добре и изби в корнер. Минута по-късно Ракитич центрира в пеналтерията на гостите, а изстрел с глава на Жерар Пике бе трудно отразен от стража на Кордоба.

Осем минути след почивката „Камп Ноу“ изригна, защото Луис Суарес отбеляза първия си гол за Барселона в първенството на Испания. „Деветката“ на „блаугранас“ се възползва от лоша игра в защита на Кордоба и от близка дистанция оползотвори асистенция на Педро, бележейки лесно за 2:0.

В 56' и шансът помогна на гостите. Иван Ракитич получи подаване в близост до наказателното поле на Кордоба и стреля силно с десния крак, но топката срещна една от гредите зад Хуан Карлос.

4128591

Третият гол в двубоя падна десет минути преди края, когато и Жерар Пике се разписа във вратата на Хуан Карлос. Централният бранител на Барселона засече с глава центриране от статично положение на Шави Ернандес и направи резултата класически, съвсем отказвайки гостите от търсене на нещо повече в двубоя.

Само две минути по-късно „Камп Ноу“ отново ликуваше, защото и Лионел Меси записа името си сред голмайсторите. И този път попадението падна след изпълнение на статично положение, а отбраната на Кордоба неуспешно опита да изчисти топката след ъглов удар. Топката попадна право в Лионел Меси, който с по-слабия си десен крак разстреля Хуан Карлос за 4:0 в сблъсъка.

Крайното 5:0 в двубоя бе оформено в даденото от съдията продължение, когато Лионел Меси отбеляза и своя 15-и гол в Примера за кампанията. И този път аржентинецът се разписа с десния си крак, след като по майсторски начин укроти кълбото и го насочи зад гърба на Хуан Карлос.

До края на срещата до нови голове в някоя от двете врати не се стигна, а макар и с не особено блясък в играта си, футболистите на Барселона записаха изразителен успех и добавиха нови три точки към своя актив от началото на сезона.