Дортмунд прави всичко, за да изпадне (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Борусия (Дортмунд) може да е един от четирите германски представители на осминафиналите в Шампионска лига, но остава в зоната на изпадащите в Бундеслигата и след 17-ия кръг.

Възпитаниците на Юрген Клоп са отборът с най-много загуби в първенството, след като днес отстъпиха на домакина Вердер в Бремен с 1:2. Поражението бе десето за Борусия, като съперникът вече има по-голям точков актив и съответно заема по-горна позиция в класирането.

С 15 точки Дортмунд е предпоследен на 17-то място, а Вердер със 17 е една позиция по-нагоре, но все още в зоната на изпадащите. Щутгарт и Падерборн не си вкараха гол, но това се оказа достатъчно за бившия отбор на Красимир Балъков да събере 17 точки и да се задържи над чертата.

Хамбургер има идентичен актив, след като също авърши 0:0, но като гост на Шалке на „Фелитнс Арена“. „Кралскосините“ са с 27 пункта на пето място, като изпуснаха изгоден шанс да изпреварят Байер (Леверкузен) на третото място в таблицата.

„Бременските музиканти“ започнаха мача по най-добрия начин и още в 3-ата минута 19-годишният Дави Зелке по ефектен начин откри резултата. Гарсия го изведе сам срещу вратата и юношеския германски национал с великолепен фалцов изстрел прати кълбото покрай Лангерак за 1:0.

Зелке имаше основен принос и за втория гол на Вердер в 62-ата минута, когато асистира на Бартелс – тийнейджърът подхвана контраатака със самостоятелен пробив по дясното крило и центрира отлично успоредно на голлинията. Той на практика прати кълбото на пътя на Бартелс, за когото не бе трудно да опъне мрежата на Дортмунд от чиста позиция на „далечна“ греда – 2:0.

Сравнително бързо Борусия върна интригата, след като Илкай Гюндоган центрира от ъглов удар и Матс Хумелс в 69-ата минута намали изоставането на гостите на 2:1. Въпреки че имаха повече от 20 минути до края на срещата, за да потърсят изравняването, но до обрат не се стигна.