Арсенал повали Борусия в Шампионска лига и си отдъхна

снимка: БТА/AP

Арсенал взе реванш от Борусия (Дортмунд) за загубата в първия кръг на Шампионска лига и на свой ред спечели домакинството си с 2:0 срещу отбора на Юрген Клоп. "Артилеристите" по този начин отправиха и своеобразно извинение към феновете си за неубедителното представяне в английското първенство и специално за поражението с 1:2 на "Емиратс" от Манчестър Юнайтед през уикенда.

21-годишният френски нападател Яя Саного се възползва от добро подаване на Сантяго Касорла в малкото наказателно поле още във втората минута и от близко разстояние промуши топката между краката на вратаря Роман Вайденфелер за 1:0.

В 54-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн за малко не реализира по фантастичен начин втори гол за "артилеристите", но далечният му шут от воле се отби в напречната греда, като иначе стражът на Борусия остана неподвижен.

В 57-ата минута вече нямаше какво да попречи на топката да посети мрежата на гостите за втори път. Идентична акция през средата на терена този път завърши с пас на Касорла към Алексис Санчес, който овладя на два метра пред границата на наказателното поле и с великолепен изстрел по диагонала матира Вайденфелер за 2:0.

Санчес вече има 10 гола в 10 мача за клуба и националния си отбор, включително три в последните си четири срещи за Арсенал в Шампионска лига. За същия брой попадения в Барселона чилийският ас се нуждаеше от 24 появи в игра.

"Топчиите" и този път не пропуснаха да дадат жертви сред титулярите си, като след почивката играта принудително напусна Микел Артета.

Победата на възпитаниците на Арсен Венгер има значение за подпечатване на класирането на тима на осминафинал - към момента с 10 точки английският клуб е на второ място и изостава с 2 от лидера Дортмунд.

По същото време Андерлехт спечели домакинството си на Галатасарай с 2:0 и увеличи актива си на 5 пункта, но успехът на белгийския шампион ще има значение само в борбата за третото място в Група D, даващо право на участие в 1/16-финалите на Лига Европа.

Белгийците оставиха дълбока следа в турнира с невероятния си обрат от 0:3 до 3:3 на "Емиратс" в предишния кръг, като сега убедително наложиха превъзходство над Галатасарай. Защитникът Шансел Мбемба отбеляза и двете попадения в мрежата на турския шампион - първо в 44-ата минута, а след това и в 86-ата. В 83-ата Селджук Инан получи втори жълт картон и остави гостите с човек по-малко.