Лудостта продължава - Лудогорец измъкна точка след нова драма с Ливърпул

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборите на Лудогорец и Ливърпул завършиха при резултат 2:2 в среща от груповата фаза на Шампионската лига.

Срещата на националния стадион "Васил Левски" за пореден път предложи драма с марката "Лудогорец", като българският тим стигна до равенството минути преди края, благодарение на изравнителното попадение на Георги Терзиев.

Преди това Дани Абало бе извел българите напред с гол в самото начало, но Ливърпул осъществи пълен обрат чрез Рики Ламбърт и Джордан Хендерсън.

Така Лудогорец спечели четвъртата си точка в Шампионската лига, колкото има и тимът на Ливърпул, който обаче остава на третото място заради по-добрите си преки показатели. Българският тим е четвърти.

Втори с актив от шест точки е швейцарският Базел, който по същото време загуби домакинството си на лидера в групата Реал Мадрид.

В последния кръг от надпреварата Лудогорец гостува на европейския шампион Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу", докато Ливърпул приема Лудогорец. Българският тим вече няма шансове да продължи към 1/8-финалите на Шампионската лига, но "орлите" все още имат теоретични шансове за третото място, което обаче преминава през сериозни въртележки в групата, включващи спечелването на задължителни точка или три в испанската столица. Задача, която изглежда трудно постижима за българския шампион в последния двубой.

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев заложи на схема без изявен централен нападател, имайки предвид, че Роман Безяк е извън игра с контузия. На резервната скамейка на "орлите" бе оставен Юнес Хамза, докато Дабу Абаки зае място на върха на атаката. Върджил Мисиджан и Михаил Александров трябваше да оперират по двата фланга, а Марселиньо зае обичайната си позиция зад нападателя.

Капитанът Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо стартираха като двойка вътрешни халфове, докато Жуниор Кайсара, Георги Терзиев, Козмин Моци и Йордан Минев започнаха в отбрана пред вратаря Владислав Стоянов.

Брендън Роджърс гласува доверие на Рики Ламбърт в ролята на централен нападател, а Рахийм Стърлинг трябваше да подпомага активно съотборника си в националния тим. Капитанът Стивън Джерард, Джордан Хендерсън, Лукас Лейва и Джо Алън започнаха в халфовата линия, а Глен Джонсън, Коло Туре, Мартин Шкъртел и Хави Манкийо стартираха в защита пред вратаря Симон Миноле.

4126054

Двубоят на националния стадион започна по мечтан начин за българския отбор, който откри резултата след само две минути игра. Фабио Ешпиньо нахлу в половината на Ливърпул и комбинира с Марселиньо, който изпробва мерника си от средна дистанция. Белгийският страж на гостите Симон Миноле допусна кошмарна топка и изпусна топката при опита си да я улови, а дебнещият наблизо Дани Абало осъществи успешна добавка, извеждайки "орлите" напред - 1:0.

Радостта на българския шампион обаче не трая дълго, защото само няколко минути по-лъсно Лудогорец "върна жеста" на своя съперник, също допускайки попадение след груба грешка на защитата и вратаря Владислав Стоянов. Стражът на "орлите" и Козмин Моци не се разбраха при едно центриране в наказателното поле на разградчани, което позволи на Рики Ламбърт да изпревари румънеца и да нанесе изненадващ удар с глава.

4126052

Владислав Стоянов също остана зад топката, успявайки единствено да изгледа пътя на кълбото към мрежата - 1:1.

В 15' Фабио Ешпиньо "разсече" защитата на Ливърпул с хубаво вертикално подаване, което намери включилия се в атака Йордан Минев. Левият бранител на българите опита фалцов изстрел с десния крак, но този път голмайсторът от двубоя с Базел не успя да уцели рамката на вратата. Като цяло обаче в тези минути качеството на играта бе далеч от очакваната висота, като двата тима не успяваха да зарадват публиката с хубав футбол.

4126051

В 20' трибуните на "Васил Левски" изригнаха, защото гостите за малко не си отбелязаха автогол. Лудогорец продължи да натиска своя съперник, а Жуниор Кайсара осъществи едно от обичайните си центрирания от десния фланг на атаката. Коло Туре опита да изчисти кълбото, като котдивоарецът за малко не порази собствената си врата, протягайки опасно крак в малкото наказателно поле.

4126047

Лудогорец продължи да диктува случващото се на терена, като българският състав играеше почти през цялото време с топката, докато Ливърпул предимно се отбраняваше в собствената си половина, очаквайки шанс да контраатакува. В 25' "орлите" изпълниха по опасен начин статично положение пред вратата на Миноле, но Марселиньо не успя да насочи топката с глава. Малко след това Рахийм Стърлинг опита да се възползва от грешка на Йордан Минев, но изстрелът на младия ас излезе в аут.

Осем минути преди почивката защитата на Лудогорец отново заспа, позволявайки на гостите да излязат напред в резултата. Рахийм Стърлинг се озова в опасна за българския състав зона, центрирайки с хирургическа точност в пеналтерията на "орлите". Оставен напълно непокрит в наказателното поле пък бе Джордан Хендерсън, който от близка дистанция преодоля Владислав Стоянов и насочи топката под напречната греда за 1:2.

Втората част на "Васил Левски" започна с опасен изстрел на Върджил Мисиджан, който обаче не попадна в очертанията на вратата. Лудогорец пък продължи да атакува усилено в половината на британците, които от своя страна продължаваха да действат с видимо дефанзивна настройка на терена.

4126053

В 62' Лудогорец получи удобна възможност, тъй като домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар от добра позиция. Зад топката застана Фабио Ешпиньо, но португалецът не успя да повтори изпълнението си от дербито с ЦСКА, изпращайки топката над напречната греда на вратата.

Постепенно се стигна и до времето на първите смени, а Георги Дерменджиев логично погледна към своята резервна скамейка. Специалистът пробва да освежи своя стартов състав и включи в игра Жуниор Кишада и Вандерсон, а "орлите" продължиха да затягат обръча пред вратата на Ливърпул. Марселиньо и Кишада изпробваха късмета си от дистанция, но и в двата случая топката премина покрай дясната странична греда зад Симон Миноле.

4126063

Девет минути преди края Ливърпул се доближи изключително близо до крайния успех, след като Рахийм Стърлинг изведнъж се озова очи в очи с Владислав Стоянов. Българският вратар обаче излезе навременно напред и съумя да улови топката, докато "орлите" отговориха с нов неуспешен изстрел на Жуниор Кишада. Междувременно Георги Дерменджиев използва и последния си ас в срещата, гласувайки доверие на "деветката" Юнес Хамза.

Две минути преди края натискът на българите все пак даде резултат, макар и след статично положение. "Орлите" отново изненадаха съперника си със заучено изпълнение на корнер, а капитанът Светослав Дяков насочи топката към далечна греда. На точното място в точното време пък бе Георги Терзиев, който с глава намери мрежата зад Симон Миноле, възстановявайки равенството за крайното 2:2 в сблъсъка.