Порто остана на върха в група H след класика над БАТЕ

снимка: БТА/AP

Португалският гранд Порто направи стъпка към спечелването на първото място в група H на Шампионската лига, след като записа класическа победа с 3:0 при гостуването си на белоруския БАТЕ (Борисов).

След нулево първо полувреме, в което гостите от Порто владееха повече топката, но и към двете врати липсваха чистите голови положения.

Португалците откриха резултата в 56-ата минута, когато точен бе Ектор Ерера, който не остави никакви шансове на вратаря на БАТЕ Сергей Черник с топовен изстрел от границата на наказателното поле.

Десетина минути по-късно (65’) “драконите” до голяма степен предрешиха изхода на двубоя с втори гол, дело на Джаксън Мартинес, който засече центриране на Ясин Брахими в пеналтерията.

Домакините от БАТЕ се опитаха да упражнят някакъв натиск и да стигнат поне до почетно попадение, но това не им се удаде, а в последните минути на мача Порто вкара и трети гол, с който окончателно затвърди успеха си, превръщайки го в класически.

Последният гол в мача отбеляза резервата Кристиан Тейо в 89-ата минута, възползвайки се от подаване не Ерера. С това попадение пък БАТЕ изравни антирекорда на датския Норшелан за най-много допуснати голове в групите на ШЛ - 22.

След успеха в Борисов Порто събра 13 точки, с които продължава да е едноличен лидер в група H. Шахтьор (Донецк), който играе с Атлетик (Билбао) по-късно днес, е втори с 8 пункта, трети е БАТЕ с 3, а Атлетик е последен с 1 точка.

В последните мачове от групата на 10 декември Порто посреща Шахтьор в директен сблъсък за първото място, а Атлетик е домакин на БАТЕ.