Стойчо Младенов: Три титли жертвам, за да ни върнат базите

снимка: БТА

Два дни след кървавото дерби между ЦСКА и Лудогорец (1:1) старши-треньорът на "червените" Стойчо Младенов даде мнението си за двубоя на "Българска армия" ексклузивно за предаването Sport7.

- Защо ЦСКА пак не успя да победи Лудогорец?

- Защото не успяхме да отбележим още един гол. Имахме ситуации, но не ги използвахме по най-добрия начин. През второто полувреме доминирахме, имахме преимущество, имахме и 100% ситуация, когато Ешпиньо извърши нарушение в наказателното поле. Но ние не трябва да разчитаме просто на една дузпа.

Трябваше да натиснем по-масирано в последните минути. Мисля, че за това допринесе и съдията, който даде голяма свобода на футболистите на Лудогорец. Така той изравни играта.

- Ако сега се върнете преди началото на мача, бихте ли променили нещо?

- Не, нищо не бих променил. Аз бях ограничен в много неща, но особено в избора си в офанзивен план. Йоахим Орелен се завръща от една контузия, беше месец и половина извън строя. Същото важи и за Иван Стоянов и Неманя Милисавлевич.

И въпреки това Орелен трябваше да го пусна, а накрая той можеше и да донесе победата. Но бяхме ограничени и лишени от вариативност. Точно затова не успяхме да засилим атаката.

- От Лудогорец се оплакаха, че мачът не се е получил, защото от ЦСКА сте създали напрежение.

- Не сме създавали напрежение. Нищо лошо не сме направили, не сме предизвикали никой. Това е игра на думи, всеки който разбира от тези неща, ги намира за нормално. В края на краищата не ние сме хората, които ще клекнат на Лудогорец, ще се предадат предварително, които ще им направят шпалир, за да преминат те през "Българска армия".

Проведохме един мач в рамките на нормалното, бяхме мотивирани, трибуните бяха пълни, както за дерби и то се получи в известни моменти. Отборът, който рушеше играта и който не позволи да се играе, беше Лудогорец.

- Разликата остава пет точки, може ли равният резултат да се приеме на този фон и като не толкова лош?

- Като игра и поведение на отбора съм доволен. Знам, че можехме много повече, особено в офанзивен план. От резултата никой в клуба не е доволен. Ние сме максималисти, искаме победата във всеки двубой, така че не приемаме равенството за добър изход.

Рано е да говорим за титла. Да, това са двата отбора, които се очертават като водещи и конкуренти. Ние си знаем проблемите, те си знаят предимствата. Аз тях не искам да ги коментирам, предпочитам да говоря за ЦСКА.

Знаем какво ни трябва, какво ни липсва и се надявам в паузата да намерим точните хора, за да подобрим класата на нашия тим, защото ако останем с тази бройка състезатели ще ни бъде много трудно. Лудогорец има много и равностойни играчи, така че ние в това отношение не трябва да оставаме на заден план.

- Преди година и половина клубът беше пред фалит, в събота трибуните бяха пълни. Хората изглежда Ви повярваха.

- Хората ми вярват от първия ден. Не само на мен, на цялото ръководство, Александър Томов, Александър Тодоров. И миналия сезон, и сега, ЦСКА е тимът с най-голяма посещаемост.

Толкова пълен "Българска армия" не бях виждал от 2008 г. Мисля че ЦСКА се връща отново там, където сме свикнали да го виждаме и дано се подобряваме във всяко едно отношение, не са важни само резултатите.

Трябва да се развиваме като клуб, не като футболен отбор. Не е най-страшното, че не сме станали шампиони миналата година и ли че няма да станем тази година. Трябва да се гордеем и радваме с представянето ни.

Това, че бяхме конкуренти миналия сезон и че сме в същата позиция и сега говори само по себе си за силата на футболен клуб ЦСКА. Това е един горд клуб, ние не прекланяме глава, водим битките честно и достойно.

- Дойде добрата новина от УЕФА, че ЦСКА няма проблеми с лиценза.

- Нямам притеснения в тази насока, аз го знаех и преди да бъде съобщено официално.

- Имате ли притеснения, че може да се разделите с някой от основните играчи, твърди се, че вече има официална оферта от 1 млн. евро за футболист на ЦСКА.

- Това ми е най-големия проблем и болка. Аз съм треньор и искам да успяваме, да побеждаваме, да надграждаме отбора, не само да го разграждаме. Уморих се, такава ми е съдбата явно, където и да отида правя нов отбор. Д

ве години поред правим нови селекции в ЦСКА, през лятото дойдоха 14 нови, дано не се наложи пак да го правим, това ще е прекалено. Нямаме гаранция, че това ще се случи и затова подхождам с разбиране, както трябва да направят и нашите фенове. Необходими са ни средства, ние нямаме база.

Ако не е Стойне Манолов да ни дава базата в Царско село, ние не можем да тренираме. Не може да работим на аматьорско ниво, защото ние сме професионален клуб, най-големият като име и успехи в българското първенство.

Нямаме база, фитнес, възстановителен център, тренировъчни терени, тренировъчни пособия, неща, крайно необходими в съвременния футбол. Тези неща трябва да се подобрят. Предпочитам да загубим три титли, но да имаме най-добрия стадион, най-добрата база, най-добрия възстановителен център, както беше преди.

И оттам да почнем да градим успехите, а ние в момента работим обратно, от върха на пирамидата надолу. Спортно-технически сме добре, но всичко останало не е. Коментираме това с г-н Томов, ако може половината от сумата от евентуалните продажби да се дава за издръжката за първия отбор, а останалата част да се инвестира в базата.

Той до голяма степен успява това да го прави, но доколко време ще стане не знам.

- На всичкото отгоре тази база не е на ЦСКА, та кой строи на чуждо място?

- Крайно време е държавата да се заангажира, в лицето на новия спортен министър, изобщо на новите управленци. Надяваме се, че най-после ще се обърне внимание на този проблем. Така ще може да имаме и спонсор, и инвеститор.

Ние изобщо не може да се сравняваме с Лудогорец, Литекс, Левски, Ботев (Пловдив), Славия, като условия на работа ние идваме чак след тези клубове. Това нещо трябва да се промени, тогава вече ще търсим резултатите.

Правим престъпление спрямо самите деца от школата, караме ги да тренират на сгурия. Как да изграждаме качества в тях и в един момент да се възползваме от тези кадри.

- Коментарът Ви за интервюто на Любослав Пенев и ситуацията в българския футбол?

- Не искам да коментирам. Искам още веднъж да апелирам към БФС и Борислав Михайлов, когото познавам много добре. Да се смени статута на треньора в България. Да го направят независим.

Това става със стабилни и здрави договори. Юридически защитен трябва да е българският треньор. В момента колегите разписват една хартийка, която няма тежест в съда.

Ако това продължи няма да имаме треньори. Ще се появяват по един – двама от време на време. Имаме отлични млади специалисти, но трябва да им бъдат дадени сигурност и самочувствие.

Това става с юридически здрави договори, повтарям.

- Остават три мача до края на календарната година, наглед срещу по-слаби съперници от Лудогорец. Притеснявате ли се от някакво отпускане?

- Опазил ни Господ да подценяваме когото и да е било. Нямаме такова намерение, видяхме как се опарихме с Монтана. Нямаме това ниво, както например Реал (Мадрид) – дойдоха в София и на ходом си взеха срещата с Лудогорец.

Не сме от такава величина. В някои срещи от българския шампионат си позволихме подобно поведение и това беше грешка и неправилно. Работим това да не се случва. Имаме здрав колектив и всеки един е достатъчно амбициран да постигне успехи с марката ЦСКА.

Видя се и срещу Лудогорец – момчетата ми играха по начин, който може да служи за пример.