"Камп Ноу" видя история - Лео Меси е голмайстор №1 на Испания

галерия:

снимка: БТА/AP

Барселона разгроми с 5:1 гостуващия Севиля в среща от 12-ия кръг на испанското първенство, а хеттрик на Лионел Меси го изведе пред легендата Телмо Сара по брой отбелязани голове в историята на Примера Дивисион.

Феноменалният аржентинец отбеляза своите голове номер 251, 252 и 253 в испанския шампионат, което го направи и голмайстор №1 в цялата история на страната. До днес Меси изоставаше на едно попадение от Сара, който завърши кариерата си с 251 попадения в елита.

Останалите две попадения за "лос кулес" бяха дело на Неймар и Иван Ракитич, докато Жорди Алба си отбеляза автогол.

До днешния двубой Лионел Меси нямаше попадение за първенство от средата на месец октомври насам, но тази вечер аржентинецът изригна в типичния си стил и на три пъти изправи трибуните на "Камп Ноу" на крака. Домакините пък се бяха подготвили за случая, поздравявайки голмайстора със специални послания на електронното табло, докато публиката не спираше да скандира името на четирикратния носител на Златната топка.

Така Барселона събра актив от 28 точки и се върна на второто място в Примера, изоставайки на два пункта зад лидера Реал Мадрид. По-рано днес "кралете" не допуснаха грешка при визитата си на новака Ейбар.

Севиля пък остава с актив от 23 точки, заемайки пета позиция в таблицата.

Луис Енрике все още не можеше да разчита на наскоро възстановения Андрес Иниеста, поради което ветеранът Шави Ернандес партнираше на Иван Ракитич в средната линия на домакините. Атомното трио Меси – Неймар – Суарес отново стартира в атака, докато Жерар Пике се завърна сред титулярите на Барса след продължително отсъствие. „Тройката“ си партнираше с Жереми Матийо, докато Дани Алвес и Жорди Алба действаха като крайни бранители в схемата на Енрике.

Карлос Бака оглави атаката на Севиля, а преотстъпеният от Барселона Денис Суарес трябваше да връзва играта на „рохибланкос“. Алекс Видал и Витоло също подпомагаха в предни позиции, а Евер Банега и Григор Криховяк оформиха двойка вътрешни халфове в постройката на Унай Емери.

Каталунците стартираха активно срещата, като от самото начало Барса натисна своя съперник. В 8' Лео Меси отправи първи точен удар в очертанията на вратата, но Бето сигурно улови. Три минути по-късно Суарес изкочи зад защитата на андалусците, но „деветката“ бе изпреварен от стража на гостите.

4125509

В 20' трибуните на „Камп Ноу“ изригнаха в един глас, защото Лионел Меси изравни головия рекорд на легендарния Телмо Сара за най-много голове в испанското първенство. Бълхата си спечели пряк свободен удар на удобна позиция и застана зад топката, а прецизното му изпълнение с левия крак не остави шансове на Бето – 1:0.

За Лионел Меси това бе и 251-и гол в Примера Дивисион, като той имаше нужда от вече само едно попадение, за да излезе еднолично начело във вечната голмайсторска листа на Испания. За аржентинеца това бе и първи гол в първенството от 18 октомври насам.

Минута преди почивката Лео Меси отново изправи трибуните на крака, пускайки изключителен пас зад защитата към Жорди Алба. Левият бек опита да комбинира с Луис Суарес, но бранител на андалусците изби в корнер. В последствие се стигна до нова ситуация пред вратата на Севиля, но Неймар не успя да преодолее Бето.

4125508

Втората част на „Камп Ноу“ стартира вихрено, като за отрицателно време и двата тима си размениха по едно попадение.

В 47' Витоло проби по левия фланг на атаката и центрира в малкото наказателно поле, където топката се отклони в крака на Жорди Алба и влетя в мрежата на домакините за 1:1. Отговорът на Барселона обаче бе светкавичен, а изпълнение на Шави от статично положение намери Неймар, който с глава отново изведе „лос кулес“ напред в резултата – 2:1.

Двадесет минути след почивката каталунците стигнаха и до трети гол, а нова асистенция с екипа на Барселона записа Луис Суарес. Уругваецът получи подаване отдясно на атаката на домакините и прецизно центрира за включилия се напред Иван Ракитич, който с глава наказа бившия си тим, покачвайки на 3:1.

4125510

Малко след това Суарес за малко не подаде и за още едно попадение на своя тим, но Жорди Алба не успя да се възползва от добрия поглед на уругваеца, стреляйки извън очертанията на вратата.

В 72' се стигна до исторически за испанския футбол момент, защото Лионел Меси изпревари Телмо Сара във вечната голмайсторска листа на Примера Дивисион. „Лос кулес“ разиграха майсторска контраатака в половината на Севиля, като Меси продължи атаката към Неймар. Бразилецът навлезе в наказателното поле на андалусците и върна топката към Бълхата, който протегна крак, вкарвайки своя 252-и гол в испанското първенство.

Гол №253 не закъсня, а в 78' Лионел Меси оформи и своя хеттрик в срещата. Аржентинецът разигра късо двойно подаване с Неймар и със силния си ляв крак отново преодоля Бето, покачвайки на 5:1 в полза на „блаугранас“.

Две минути преди края домакините разиграха поредната си бърза атака пред пеналтерията на Севиля, а Лео Меси опита да отбележи и четвърти гол във вратата на Бето. Този път обаче португалският страж на андалусците успя да укроти топката в ръцете си.