Арсенал надигра Юнайтед, но "дяволите" празнуват първа победа като гост

галерия:

снимка: БТА/AP

Арсенал изигра стойностен и силен двубой, особено в нападение, тази вечер срещу Манчестър Юнайтед, но 20-кратните шампиони излъгаха своя съперник и стигнаха до драматична победа с 2:1 на "Емиратс" в дерби мач от 12-ия кръг на шампионата.

Победата за „червените дяволи” дойде изключително изненадващо, като се има предвид факта, че „артилеристите” играха много по-добре в срещата, а гостите дори не отправиха точен удар до момента на втория гол

През първото полувреме само един от играчите на Луис Ван Гаал показа добра игра и това беше Давид Де Хеа, който отказа Уилшър, Уелбек и Оклейд, които бяха близо до гол. Рууни пък изпусна единственото добро положение за своите.

През втората част Гибс се сблъска въс Счесни, като това остави Валенсия сам в наказателното поле. Той пробва остър пас в 56’, но топката срещна крака на защитника, който засече топката в собствената си мрежа.

В заключителните минути всички играчи на Арсенал се пренесоха в наказателното поле на Манчестър Юнайтед и гостите издебнаха точния момент, като в 86’ Ди Мария проби отдясно и пусна за Рууни, който без проблем вкара на резервния страж Мартинес.

До края на срещата на терена за Арсенал се завърна Оливие Жиру, който дори отбеляза в 95’ на двубоя, но това не донесе успех на лондончани.

Това беше 11-а победа на Манчестър Юнайтед в последните 15 двубоя срещу Арсенал във всички турнири, като последната победа на „топчиите” е от 2011, и то в мач без особено значение за 20-кратните шампиони.

В същото време за Ван Гаал това е първа победа като гост в Премиършип, след като до момента Манчестър Юнайтед нямаше успех извън „Олд Трафорд”. Благодарение на това „червените” се изкачиха на 4-о място с 19 точки – колкото имат Нюкасъл. С две точки по-малко е Арсенал едва на 8-о място.

Срещата почна с натиск на домакините. Фелайни, Карик и Ди Мария не успяваха да задържат топката в центъра и Арсенал имаше няколко шанса да отбележи в самото начало. В първите 10 минути Де Хеа се намеси решително срещу Уелбек и Уилшър.

Най-доброто положение дойде в 13', след като Артета пресече пас на Де Хеа, а Уелбек пусна извеждащ пас за Уилшър. Той излезе сам срещу Де Хеа, но се справи ужасяващо, стреляйки право в Де Хеа.

И докато Манчестър Юнайтед рядко излизаше от собствената си половина, "артилеристите" продължиха да атакуват масирано, а в 22' отново Де Хеа беше герой за своите. Рамзи нахлу в наказателното поле, но испанският вратар реагира отлично, издебна халфа и успя да избие удара му.

Постепенно, натискът на Арсенал намаля и "червените дяволи" успяха да организират няколко атаки, но те не успяха да стигнат дори до удар. Ван Перси пък игра едва два пъти с топката под мощните освирквания на феновете.

Това се промени едва в 38', когато Ди Мария отне и проби отдясно и пусна отлично за Рууни, чийто удар обаче срещна крака на Чеймбърс и излезе в корнер. До кря на полувремето статуквото на терена се запази, Арсенал създаде още няколко положения, но така и не успя да нанесе категоричен удар, с който да поведе в мача - 0:0 до почивката.

Втората част почна също толкова устремно за Арсенал, като в 48' брилянтен пас на Окслейд - Чембърлейн намери Уелбек на лявото крило. Той надбяга МакНеър и стреля, но отново Де Хеа успя да отрази.

Минути по-късно МакНеър фаулира грубо Уилшър и му обърна глезена, което доведе до смяната на английския национал, който вече няколко пъти имаше контузии в тази област.

В 56' пък от нищото Манчестър Юнайтед се добра до гол. Йънг центрира в наказателното поле, където Счесни се сблъска лошо с Гибс. Вратарят едва стана, а Валенсия пусна остър пас пред него. Гибс в опита си да изчисти засече топката в собствената си врата и "червените дяволи" поведоха - 0:1.

След попадението "артилеристите" се хвърлиха в атаки, но единствено удари отдалеч на Санчес и Касорла попаднаха в очертанията. И двата обаче бяха отправени точно в ръцете на Де Хеа, който нямаше проблем да спаси.

До кря на двубоя "топчиите" се установиха трайно в половината на своя съперник, което беше използвано оптимално от Ван Гаал и неговите играчи. При отнета топка в центъра Ди Мария се понесе отдясно на атаката на "червените дяволи" и намери Рууни сам срещу резервния вратар на АРсенал Мартинес. Нападателят нямаше как да сбърка и с първия точен удар направи 2:0 за своя тим.

В добавените 8 минути Ди Мария излезе сам срещу вратаря, но прехвърлящият му удар беше прекалено несериозен. Малко след това Жиру от нищото успя да отбележи с мощен удар при завръщането си, но това не помогна на Арсенал да стигне поне до точката.