Сампдория блокира и наранената Рома

галерия:

снимка: БТА/AP

Сампдория продължи серията си без поражение от началото на сезона в Серия А, след като удържа равенство 0:0 с Рома в дербито между втория и третия в класирането след 9 кръга от Калчото.

Сампдория има 16 точки и запазва дистанцията от 3 до втория в таблицата Рома, като възпитаниците на Синиша Михайлович продължават вече осем кръга без поражение в Серия А, като само шампионът Ювентус също не е побеждаван досега през сезона.

След ужасяващия погром срещу Байерн (Мюнхен) по-рано през седмицата (1:7 в Шампионска лига) „вълците“ се изправиха пред един от най-коравите домакини и най-добре представящи се в Серия А отбори до момента.

Сампдория под ръководството на Синиша Михайлович не впечатлява със скорост, креативност в атака или някакви забележителни футболисти, но тимът се отличава с дисциплина, преса, солидна защита и ефективност при статичните положения.

4120880

Цели шест от деветте гола на Сампдория досега през сезона са били реализирани именно от корнери или фаулове, макар срещу Рома „блучеркиати“-те не се постараха достатъчно, че да затруднят Морган де Санктис по такъв начин.

На вратата на Самп застана един от героите на финалиста от Световното първенство 2014 Аржентина – Серхио Ромеро, който по принцип е твърда резерва на Емилиано Вивиано, но италианецът се контузи пред първото полувреме на гостуването на Каляри миналия уикенд (2:2).

Триото в атаката на домакините отново бе изградено от активния по лявото крило Едер, юношата на Рома Окака Чука и основния реализатор на тима с 4 гола засега Маноло Габиадини. Срещу себе си Сампдория имаше променен състав на Рома в сравнение с онзи, който Байерн направи за смях на „Олимпико“ преди четири дни.

На пейката останаха Ашли Коул, Хуан Итурбе и Миралем Пянич, като иначе Руди Гарсия отново заложи на схема без типичен централен нападател, разчитайки най-вече на скоростта на Жервиньо и креативността на Франческо Тоти и Алесандро Флоренци в предни позиции.

В последния четвърт час обаче, в стремежа си да внесе свежест в атака, треньорът на „вълците“ гласува доверие на Матия Дестро за сметка на ветерана и капитан Тоти.

Като цяло мачът, очаквано, не изобилстваше от чисти положения, високо темпо на игра и многоходови комбинации, но шансове за успех и на двата отбора не липсваха. През първото полувреме Жервиньо на два пъти имаше великолепни възможности да открие резултата в полза на гостите.

4120881

В първия случай той бе изведен сам срещу вратаря отляво в наказателното поле, но нацели гредата от втория си опит да нанесе решителен удар, а по-късно диагоналният му шут към далечния ъгъл мина на сантиметри от страничния стълб.

След почивката Рома отново бе по-ефективен в опитите си да обсади противниковото наказателно поле, докато самият Морган де Санктис продължаваше да не бива тестван. Защитниците на Сампдория се справяха с хаотичните набези на „вълците“ след почивката, като най-чистото положение в мача се откри пред Окака Чука.

Юношата на Рома обаче не можа от метър и половина да прати топката в опразнената врата и по необясним начин се провали в опита си да изведе „блучеркиати“ напред. Серхио Ромеро пък се превърна в герой за домакините десет минути преди края, след като парира с отличен рефлекс коварен изстрел с глава на Алесандро Флоренци, който изпусна златен шанс да донесе късна преднина на „вълците“.