Ботев срази десет от Берое и се завърна в шестицата

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Ботев прекъсна неприятната си серия от две поредни загуби в българското първенство, след като днес "канарите" подчиниха с 3:1 гостуващия Берое в среща от 13-ия кръг на "А" група.

На почивката резултатът в Коматево бе равен - 0:0, но през вторите 45 минути заралии не издържаха с човек по-малко на терена и допуснаха три попадения във вратата си.

Ключов момент за крайната развръзка бе този в 38', когато халфът на Берое Игор Джоман си изкара втори жълт картон и бе отстранен от игра. Точни за Ботев бяха Милен Гамаков, Томаш Иршак и Иван Цветков, докато за беройци се разписа Димо Бакалов малко преди края.

Така Ботев стъпи на краката си след загубите от ЦСКА и Локомотив София, събирайки актив от 21 точки и поне временно изкачайки се в първата шестица на шампионата. Толкова има и Берое, който от своя страна инкасира второ поредно поражение след тежката загуба от Черно море във Варна.

Сблъсъкът в Коматево протече интригуващо, като и двата тима създадоха солиден брой шансове за отбелязване на гол.

В 16' невероятен пропуск пред вратата на Берое направи Иван Цветков. Ветеранът остана очи в очи с Благой Макенджиев и имаше предостатъчно време да отправи удар, но се забави твърде много и позволи изстрелът му да бъде блокиран.

След сериозна размяна на положения пред двете врати, постепенно се стигна и до 38', когато настъпи повратен момент в срещата. Игор Джоман си изкара скоростен втори жълт картон и остави своя тим с човек по-малко на терена, което и предопредели крайния изход на двубоя в полза на домакините.

4120670

Берое издържа с десет души до почивката, но в началото на втората част крепостта на заралии рухна. Милен Гамаков разстреля Макенджиев с отличен изстрел с левия крак и изведе Ботев напред в резултата - 1:0.

Само пет минути по-късно "канарите" добавиха и втори гол на сметката си. Иван Цветков изведе Томаш Иршак очи в очи с Макенджиев, а халфът на Ботев бе безпогрешен и технично вкара за 2:0.

Всичко в двубоя наглед свърши в 65', когато домакините нанизаха и трети гол. Иван Цветков увенча активната си игра с попадение,  оползотворявайки точно подаване на Пламен Николов.

4120672

Солидният аванс в резултата доведе до отпускане в редиците на Ботев, което бе използвано от гостите петнадесет минути преди края. Димо Бакалов бе изпуснат от защитата на "канарите" и се озова очи в очи със Стаховяк, хитро пускайки топката под стража за 3:1.

До края на срещата до нови голове не се стигна, а домакините не допуснаха нови колебания в защита и спокойно затвориха срещата в своя полза, прибавяйки ценни три точки в актива си.