Атлетико разпиля Малмьо след почивката

галерия:

снимка: БТА/AP

С голове през второто полувреме испанският шампион Атлетико (Мадрид) срази с 5:0 гостуващия на „Висенте Калдерон“ шведски първенец Малмьо за втора поредна домакинска победа в Шампионска лига.

„Дюшекчиите“ изпитваха трудности да материализират превъзходството си над считания за аутсайдер в „шампионската“ Група А, но след почивката нагледно показаха защо са непобедени на собствен терен през този сезон.

В 46-ата минута добра комбинация в наказателното поле на противника между Арда Туран и Коке завърши с прецизен изстрел на испанския национал покрай тялото на вратаря Робин Олсен. В 61-ата нападателят Марио Манджукич се оказа на върха на атаката, за да засече с просто докосване в мрежата топката след добро центриране отдясно на Коке – 2:0.

Само 120 секунди по-късно френският национал Антоан Гризман направи резултата още по-убедителен в полза на „дюшекчиите“. Той получи топката пред наказателното поле, финтира бранител и стреля с красиво движение, като кълбото мина голлинията след злощастен за вратаря Олсен контакт – 3:0.

Трите попадения за Атлетико паднаха от открита игра, което се случи точно три пъти през сезона в Примера дивисион досега, тъй като възпитаниците на Диего Симеоне са майстори на статичните положения. Нито един от седемте корнера през първото полувреме не им помогна да натрупат аванс, но въпреки всичко тимът намери начин да изкове ключова победа.

4120320

В крайна сметка и попадение от статично положение падна в мрежата на Малмьо – в 87-ата минута Коке с третата си асистенция в мача сложи топката на главата на Диего Годин и капитанът с глава се разписа за 4:0.

Влезлият като резерва в 77-ата минута Алесио Черчи реализира петия гол за Атлетико 120 секунди преди края на редовното време, след като първо нацели гредата, а след това при добавката бе точен за 5:0.

Атлетико вече има 6 точки в Група А на Шампионска лига и остава на първо място, макар и с равен актив с Олимпиакос – гръцкият шампион надви Ювентус с 1:0 и също постигна втори домакински успех след 3:2 над Атлетико. „Старата госпожа“ е само с 3 точки на третата позиция, а Малмьо е също с 3.

„Дюшекчиите“ постигнаха 12-та поредна победа за испански отбор над шведски опонент в турнира, както и общо 21-ви (3 равенства и 4 загуби) във всички мачове. Единственият предишен дуел на Атлетико с Малмьо е през 1966/67 в турнира за Купата на европейските шампиони, когато покойният Луис Арагонес се разписва и двата мача – 2:0 победа като гост и 3:1 у дома за „дюшекчиите“.

Възпитаниците на Диего Симеоне вече има 19 победи в последните си 21 домакинства в турнири на УЕФА – единствената загуба в този период е от Рубин (Казан) с 0:2 в 1/16-финал за Лига Европа през февруари 2013-та година.