ИСТОРИЧЕСКО: Лудогорец с първа победа за България в Шампионска лига!!!

галерия:

снимка: БТА

Българският шампион Лудогорец влезе в историята на футбола, след като тази вечер възпитаниците на Георги Дерменджиев записаха историческа, първа победа в актива на България от Шампионска лига.

„Орлите“ можеха да останат с горчив вкус в устата, след като резултатът в края на двубоя срещу Базел беше 0:0, но в 91' Минев с прекрасен удар от 20 метра отбеляза единствения и паметен гол, с който българският шампион записа първа победа в „лигата на богатите“.

Първото полувреме почна с леко надмощие на Лудогорец, но Стоянов пръв трябваше да се намесва в срещата. Положенията на Базел обаче секнаха, след като в 18' за грубо нарушение срещу Моци Дие беше изгонен с директен червен картон, въпреки че играчът на Базел игра първо с топката, а след това настъпи румънския защитник.

4120338

Лудогорец имаше само едно добро положение през първото полувреме, а през втората част „орлите“ пробваха сериозен натиск в половината на швейцарския шампион. Ваклик обаче направи две отлични спасявания, а положенията пред вратата му бяха малко заради затворената игра на Базел след червения картон.

„Орлите“ натиснаха мощно в последните 10 минути със свежите сили на Вандерсон, Мисиджан и Хамза, като бившият ас на Ботев изпусна две отлични възможности, а холандското крило за 15-те минути на терена показа, че трябва да е титуляр за своя тим.

Така, двубоят отиваше към 0:0, когато Йордан Минев проби отляво, нагласи топката на по-силния си десен крак и с техничен удар по тревата успя да реализира победния гол в срещата – 1:0 и победа за тима от Разград.

4120332

Така Лудогорец се превръна в първия отбор от България, който стигна до победа в Шампионска лига, след като Левски не успя да постигне това през 2006 година. пропусна златен шанс да се сдобие с победа в груповата фаза на Шампионска лига.

Освен това победата изкачи Лудогорец на 2-о място в група B на най-комерсиалния клубен турнир, след като Ливърпу загуби с 0:3 от Реал Мадрид. Българският шампион е първи по голова разлика – 3:4.

Треньорът Георги Дерменджиев направи две промени в сравнение с обичайния си състав за Шампионска лига. Александър Александров седна на пейката за сметка на Георги Терзиев, докато Анисе беше заменен от Фабио Ешпиньо.

Пауло Соуза пък заложи на очакван състав, като Шер почна титуляр, въпреки проблемите, които има, а нападението на тима беше водено от Емболо.

4120300

Първо полувреме

Срещата започна с корнер пред вратата на Базел, но след разбъркване не се намери кой да нанесе категоричен удар. Топката беше насочена към лявата греда, където Абало засече, но той беше в засада. Последваха атаки към вратата на Стоянов, но нищо по-опасно за българския тим.

4120296

Последваха и два точни удара за двата отбора, но Марселиньо и Шака стреляха твърде слабо, за да затруднят Ваклик и Стоянов. Положения в началните минути липсваха, тъй като играта се водеше основно в центъра на терена. "Орлите" доминираха във владеенето на топката, а в 17' стигнаха и до първото си положение. 

Ешпиньо центрира коварно от пряк свободен удар, а Марселиньо изскочи зад отбраната и нанесе хубав удар с глава. Ваклик обаче показа отличен рефлекс и успя да избие - все още 0:0.

В 19' пък Дие влезе изключително грубо в краката на Моци, като игра с топката, но след това настъпи румънския бранител. съдията прецени бързо ситуацията и за изненада на гостите вдигна червен картон на атакуващия полузащитник - Базел остана с човек по-малко.

4120292

В 28' обаче резултатът можеше да е 0:1 за гостите, ако не беше брилянтната намеса на Стоянов. При контраатака на "белите" Давиде Кала комбинира с Гонсалес, който от 15 метра стреля силно в левия ъгъл, но с дясна ръка Стоянов успя да избие в корнер.

Малко по-късно се стигна до отлична възможност за Лудогорец. Марселиньо беше намерен с гръб към вратата, но вместо да подаде на откриващ се свой съотборник, той реши да завършва сам, и сбърка. Последва опит за удар на Ешпиньо, но без никакъв резултат.

При 0:0 дойде и почивката, като "орлите" не съумяха да се възползват от численото си преимущество и освен до няколко разбърквания пред вратата на Ваклик, възпитаниците на Георги Дерменджиев не се отчетоха с нищо интересно.

4120291

Второ полувреме

Дерменджиев не прибегна до промени след почивката, докато Базел се окопа в собствената половина и изчакваше грешка на домакините. В 51' се стигна до центриране на Кайсара, но в последния момент защитник изби. В 52' пък на добра позиция излезе Абало, който стреля, но Ваклик спаси.

Лудогорец се настани трайно в половината на Базел, но швейцарският тим се отбраняваше храбро. В 58' пък вездесъщият Ваклик направи поредното си спасяване, като Ешпиньо пробва удар от разстояние, но стражът успя да отбие.

4120303

В опит да освежи играта на българския шампион Дерменджиев направи първата си смяна в 67', пускайки Хамза на мястото на Безяк. това обаче не доведе до желания резултат, а в 75' на терена се появи и Върджил Мисиджан, а след него и Хамза.

Именно бившият нападател на Ботев (Пловдив) имаше шанс да се разпише, след като Кайсара го намери отлично в наказателното поле, той се освободи от защитник, но стреля встрани от вратата в 82'. Две минути по-късно отново той получи шанс да се разпише, но ударът му беше блокиран.

4120335

Отлична възможност се откри пред Марселиньо 5 минути преди края, след като проедният пробив на Мисиджан завърши с голов пас в наказателното поле, но бразилецът стреля твърде слабо.

В 91'  обаче Минев сложи край на пропуските, като с прекрасен удар от 20 метра отбеляза единствения и паметен гол, с който българският шампион записа първа победа в „лигата на богатите“.

21:45 Мачът започна

21:37 За съжаление, този път трибуните на "Васил Левски" не са пълни. На стадиона има около 30 хиляди души.

4120289

21:25 Двадесет минути до началото, двата отбора се прибраха след загряваката за последни думи от двамата треньори.

4120288

21:22 От състава на Георги Дерменджиев за срещата отпадна Христо Златински, който през миналата седмица попадна в катастрофа заедно с бременната си съпруга и 4-годишното си дете, като заради психическото му състояние и притеснението за семейството Дерменджиев е преценил да не залага на българския национал.

21:07 Схемата на Лудогорец

4120287

21:00 Станаха ясни официалните състави на двата отбора:

Лудогорец: Стоянов, Минев, Моци, Терзиев, Кайсара, Ешпиньо, Дяков (к), М. Александров, Дани Абало, Марселиньо, Безяк

Базел: Ваклик, Шар, Сухи, Алижи, Дие, Фрей (к), Елнени, Шака, Кала, Гонсалес, Ембола

20:34 Снимка от съблекалнята на Лудогорец:

4120286

20:28 Световните агенции показват интерес към двубоя, като от "Ройтерс" пишат, че отборът на българите трябва да се възползва от многото контузии в състава на гостите и да спечели днес на стадион "Васил Левски". Според букмейкърите пък "орлите" са лек фаворит.

20:10 През последните две европейски кампании Лудогорец записа едва 3 загуби като домакин. Една дойде именно от Базел (2:4), а другите са от испанските Реал Мадрид (1:2) и Валенсия (0:3)

20:01 Вероятен състав на Базел: Ваклик, Деген, Шар, Сухи, Шака, Фрей, Дие, Елнени, Гонсалес, Гаши, Емболо (според УЕФА)

19:34 Лудогорец се очаква да излезе в схема 4-2-3-1, като дебют в Шампионска лига може да запише напълно възстановеният Георги Терзиев, който засега е фаворит за мястото до Козмин Моци.

Вероятен състав на Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Моци, Терзиев, Минев, Дяков, Ешпиньо, М. Александров, Марселиньо, Абало, Безяк

19:26 Марселиньо откри резултата на двубоя Лудогорец - Реал Мадрид в началото на второто полувреме. Ще успее ли българският шампион да повтори упражнението, но този път да запази предимството си и да спечели срещу Базел? 

4116491

19:09 Голямата звезда на Базел - Марко Щрелер, не пътува с отбора за София, което е добра новина за българската защита, която ще трябва да се справя с набезите на гостите, които няма да разчитат на основния си голмайстор и най-креативния си играч.

19:00 Вратите на стадион "Васил Левски" ще отворят към 19:30 часа. На стадиона се очаква да има над 30 хиляди души, поне според продадените пакетни билети за мачовете на Лудогорец в Шампионска лига.

18:47 Двата отбора са се срещали два пъти помежду си - в плейфоната фаза на Шампионска лига през сезон 2013/14. Тогава Базел записва две победи, но след това Лудогорец прави истински фурор в Лига Европа, достигайки до осминафиналите на турнира. Срещата на "Васил Левски" приключи при резултат 2:4 за Базел, въпреки че "орлите" обърнаха от 0:1 до 2:1.

Двата отбора оставиха отлични впечатления досега в турнира, като етикетът "аутсайдери" определено не отговаря на представянето на двата тима.

Лудогорец показва изключителен футбол и, въпреки че до момента няма спечелена точка, отборът на Георги Дерменджиев записа две минимални загуби с по 1:2 от Ливърпул и Реал Мадрид, като поне в един от двата мача "орлите" можеха и трябваше да измъкнат поне точка.

От своя страна, "кръстоносците" почнаха катастрофално със загуба 1:5 на "Сантяго Бернабеу", но след 1:0 над Ливърпул отборът се изравни с мърсисайдци и има реални шансове дап родължи напред.

Очакванията в Швейцария са Базел да спечели 6 точки в следващите си два двубоя срещу българския шампион, което ще доближи швейцарците до заветната цел - излизане от групата. По подобен начин преди няколко години Базел изхвърли Манчестър Юнайтед от Шампионска лига.

Лудогорец пък може да се превърне в първия български отбор, който е спечелил точка в най-престижната клубна надпревара, след като Левски не успя да стигне до равен срещу отборите на Барселона, Челси и Вердер Бремен при своето участие в надпреварата.

Преди началото на срещата е ясно, че в българския лагер контузени няма и Георги Дерменджиев може да разчита на всички налични футболисти. Единствено под въпрос е участието на Христо Златински заради скорошната катастрофа, която преживя.

В Базел  ключовият отсъстващ е Марко Щрелер, както и Иван Иванов, който няма да играе поне до края на годината. Със сигурност аут са Диаз и Сафари.