Позабравен герой носи победа на Порто в Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Бившият футболист на Барселона, Интер и Челси Рикардо Куаресма влезе като резерва и донесе победа на Порто с 2:1 над Атлетик (Билбао) в мач от Група Н на Шампионска лига. „Драконите“ продължават да бъдат лидери в класирането след три срещи, събирайки 7 точки – две повече от Шахтьор (Донецк), който стри на прах БАТЕ (Борисов) със 7:0 в исторически мач с два голови рекорда.

Порто поведе в края на първото полувреме чрез Ектор Ерера, който бе оставен непокрит в наказателното поле, за да завърши добра многоходова атака на домакините, чиято кулминация бе отличния голов пас на Хуан Кинтеро – 1:0 в 45-ата минута.

В 58-ата минута обаче „драконите“ бяха попарени от грешка в собствената половина при изнасянето на топката. Бенят изведе очи в очи с вратаря съотборника си Гийермо Фернандес и резултатът бе изравнен – 1:1.

Влезлият като резерва след час игра Куаресма успя да си проправи път към наказателното поле в 75-ата минута и да стреля от границата на пеналтерията, като след неубедителна намеса на вратаря (и капитан) Горка Ирайсос топката мина голлинията за 2:1.

Единственият предишен двубой между двата тима датираше от 1956/57 в турнира за Купата на европейските шампиони, когато баските печелят с 2:1 като гости в Португалия и след това минимално у дома си.

Порто е изправен пред тежка визита в Билбао в следващия кръг, но нов успех би гарантирал продължаване към полуфиналите на „драконите“.