ЦСКА и Жоро Миланов заплашиха да изхвърлят Сити от Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Българският национал Георги Миланов изигра цял мач за руския шампион ЦСКА (Москва), който постигна изненадващ и малко очакват обрат от 0:2 до 2:2 срещу английския първенец за миналия сезон Манчестър Сити в трети двубой от груповата фаза на Шампионска лига и първи от програмата за вторник.

Пред празните трибуни на стадион „Арена Химки“ гостите изградиха аванс от два чисти гола, след като бяха далеч по-добрият отбор на терена през първото полувреме. След почивката обаче Миланов и компания предприеха повече рискове в предни позиции и макар чрез спорна дузпа, заслужиха първата си точка в турнира.

Така ЦСКА попречи на именития си противник да постигне първи успех в турнира, като сериозно застраши шансовете му да се класира за осминафиналите. Сити съкрати изоставането си от втория Рома на две точки, но с мач повече, като сега за „гражданите“ остава да стискат палци на Байерн (Мюнхен) в двата двубоя с „вълците“ и да не правят повече грешки, за да се преборят за излизане от групата.

4120053

Серхио Агуеро откри резултата в 29-ата минута, след като Давид Силва с великолепен пас над защитата изведе сам срещу вратаря Един Джеко. Босненският нападател не показа никакъв егоизъм и след като нахлу в наказателното поле, подаде на празна врата за Агуеро, който без проблем реализира – 0:1.

След 4-те гола срещу Тотнъм в двубоя от последния кръг на Висшата лига Кун вече има пет попадения в два мача, както и общо 11 в 11 срещи от началото на сезона (само 8 от които започнати като титуляр).

В 38-ата минута „гражданите“ удвоиха аванса си чрез Джеймс Милнър. Яя Туре копна топката на далечна греда за Агуеро, който бе в засада, но играта не бе спряна и аржентинецът с глава по отличен начин постави кълбото на пътя на Милнър на празна врата – 0:2.

4120055

Треньорът на ЦСКА Леонид Слуцкий бе заложил на крайно дефанзивната тактика 5-4-1, но след почивката пусна в игра втори нападател в лицето на Сейду Думбия. „Армейците“ заиграха далеч по-офанзивно и намалиха изоставането си в 65-ата минута именно чрез влезлия след почивката национал на Кот д'Ивоар. Той получи успоредно на голлинията центриране от Ахмед Муса и опъна мрежата на Джо Харт за 1:2.

До края на срещата домакините бяха по-активни в организирането на атаки и опитваха изненадващо да се доберат до равенство, въпреки проспаното първо полувреме. Преди почивката Милнър нацели страничната греда с плонж, опитвайки се да засече центриране на Туре, но след това положение повече опасности пред Игор Акинфеев нямаше.

В крайна сметка „гражданите“ бяха принудени да бранят крехкия си аванс до края, но в 86-ата минута бяха наказани за пасивността си, макар и благодарение на съдийска грешка. Муса се строполи на тревата след съприкосновение – на пръв поглед – с Александър Коларов и реферът Истван Вад посочи бялата точка, въпреки че контактът между двамата играчи бе минимален, ако изобщо бе факт.

4120054

Бибрас Натхо бе точен от дузпата и изравни резултата на 2:2, като в заключителните секунди на срещата московските „армейци“ нямаха особени проблеми да блокират ответните атаки на Сити.

Английският шампион остава без победа в груповата фаза на Шампионска лига и при третия си опит, като активът на „гражданите“ е само 2 точки. ЦСКА спечели първия си пункт и остава на 4-та позиция, но запазва шансове, макар и минимални, за третото място.