Дайте Златната топка на германец, призова Платини

снимка: Булфото

Президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че футболист от националния отбор на световния шампион Германия заслужава най-много Златната топка, като призова тя този път да не бъде давана на някого измежду обичайните заподозрени Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

„Обикновено Златна топка заслужава играч, който се е представил изключително на Световно първенство, някой, който е спечелил световната титла, така че тази година трябва да се връчи на германски играч“, смята Платини.

„Винаги е било така чак до 2010-та година, когато Лионел Меси я спечели, въпреки посредственото си представяне на Мондиала в ЮАР. Така че нищо не се знае. Ясно е, че Роналдо и Меси са най-добрите, но няма нужда всеки път някой измежду двамата да печели наградата“, допълни Платини, който има три последователни Златни топки в кариерата си на футболист и едва през 2012-та година именно Меси подобри постижението му, печелейки четири поредни пъти наградата.

Иначе Платини не смята да даде подкрепата си за Сеп Блатер в президентския вот за световната централа ФИФА. 78-годишният швейцарец обяви преди месец, че иска нов мандат, с което пренебрегна даденото по-рано обещание пред Платини.

"Желая му успех, но само преди четири години той потърси нашата подкрепа с обещанието, че това ще бъде неговият последен мандат начело на ФИФА. Сега пак ни търси, но аз вече му казах, че няма да му помогнем. ФИФА се нуждае от нови лица", каза французинът.

Вотът за президентския пост на ФИФА е насрочен за месец май следващата година, а единственият съперник на Блатер най-вероятно ще бъде председателят на комисията за международни отношения към централата Жером Шемпейн.