Лудогорец отново плени България, но малко не достигна срещу Реал Мадрид

галерия:

Лудогорец изнесе нов отличен мач в груповата фаза на Шампионската лига, но българският първенец отстъпи с 1:2 пред гостуващия Реал Мадрид пред екзалтираната родна публика на ст. "Васил Левски" в столицата.

Двубоят в София започна мечтано за "орлите", които откриха след само осем минути игра с попадение на Марселиньо, но голове на Кристиано Роналдо от дузпа и Карим Бензема донесоха втори успех на Реал Мадрид в групата.

Преди Кристиано Роналдо да изравни резултата от бялата точка, вратарят на българите Владислав Стоянов успя да спаси първата дузпа на португалеца, дошла минути след попадението на Марселиньо. При втория си наказателен удар обаче португалецът бе безпощаден и съумя да изравни.

След почивката Реал Мадрид стигна до своето, благодарение на резервата Карим Бензема, който вкара за крайното 1:2.

В добавеното време Лудогорец пропиля златен шанс да достигне до равенството и първа точка в Шампионската лига, но капитанът Светослав Дяков не успя да отправи удар, останал непокрит в наказателното поле на Реал Мадрид.

Сблъсъкът на националния стадион обаче премина при някои дискусионни решения на шотландския рефер Крейг Томсън. Особено големи въпроси породи втората дузпа в полза на Реал Мадрид в срещата, когато Кристиано Роналдо се строполи на земята след съмнителен сблъсък между него и Козмин Моци. В самия край на срещата пък "орлите" също претендираха за наказателен удар, но тогава Томсън си замълча, след като Асиер Ияраменди използва ръцете си срещу Върджил Мисиджан в наказателното поле на Реал.

Така "лос меренгес" събраха пълен актив от шест точки след първите два кръга, докато Лудогорец остава на последното четвърто място с нулев актив и две поражение с един и същи резултат от Ливърпул и Реал Мадрид - 1:2.

Сега пред българския шампион предстоят два мача срещу швейцарския Базел, в които "орлите" ще опитат да спечелят историческа първа точка за български клуб в груповата фаза на Шампионската лига.

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев започна с Роман Безяк на върха на атаката, докато Михаил Александров, Марселиньо и Дани Абало стартираха в близост до словенския национал. Капитанът Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо получиха доверие в ролята на двойка вътрешни халфове в схемата на "орлите", а Йордан Минев, Александър Александров, Козмин Моци и Жуниор Кайсара бяха наредени в отбрана. Владислав Стоянов очаквано се завърна на вратата след изтърпяно наказание, докато за разлика от двубоя с Ливърпул на "Анфийлд", Абел Анисе и Върджил Мисиджан бяха оставени на пейката.

Карло Анчелоти даде почивка на Тони Кроос, Хамес Родригес и Карим Бензема, като мексиканският национал Хавиер Ернандес стартира редом до Кристиано Роналдо и Гарет Бейл в предни позиции. Иско трябваше да оперира в близост до тризъбеца на "кралския клуб", а Лука Модрич и Асиер Ияраменди оформиха двойка в полузащитата на европейския шампион. Марсело, Серхио Рамос, Рафаел Варан и Алваро Арбелоа започнайа в защита пред капитана Икер Касияс.

4116491

Двубоят на националния стадион започна по мечтан начин за българския шампион, който успя да излезе напред в резултата след само шест минути игра. „Орлите“ получиха правото да изпълнят корнер пред вратата на Икер Касияс, като Козмин Моци засече кълбото с глава и го насочи към далечната греда на вратата. Там на точното място в точното време се намираше Марселиньо, който отклони топката към мрежата и даде аванс на Лудогорец – 1:0.

Само четири минути по-късно страстите на „Васил Левски“ отново се нажежиха, след като „кралския клуб“ получи и правото да изпълнява дузпа. Йордан Минев фаулира Хавиер Ернандес в наказателното поле на домакините, а реферът Крейг Томсън посочи бялата точка. Зад топката очаквано застана Кристиано Роналдо, но Владислав Стоянов по великолепен начин спаси удара на португалеца и запази преднината на своя тим.

В 13' и късметът помогна на „орлите“, тъй като попадение на Кристиано Роналдо бе несправедливо отменено поради засада. „Седмицата“ получи подаване зад отбраната на българския шампион и прати кълбото в мрежата, но шотландският страничен арбитър развя флага за засада, каквато по-скоро нямаше, както стана ясно от телевизионните повторения.

Само три минути по-късно най-скъпият футболист в света Гарет Бейл също насочи топката в мрежата зад Стоянов, но този път засадата на уелсеца бе съвсем справедливо отсъдена.

В 22' трибуните на националния стадион отново се оживиха, защото нов корнер за Лудогорец напомни за момента от осмата минута на мача. „Орлите“ изпълниха нов ъглов удар пред вратата на „кралете“, като и този път Козмин Моци бе изпуснат от защитата на Реал Мадрид, успявайки да отиграе топката с глава. Изстрелът на румънеца обаче излезе извън очертанията на вратата.

4116488

Две минути по-късно обаче шотландският рефер Крейг Томсън отсъди и втора дузпа в полза на Реал Мадрид. Този път Козмин Моци подложи крак и фаулира Роналдо в наказателното поле на Лудогорец, което предостави и втори шанс за португалеца да възстанови равенството в двубоя. Носителят на Златната топка отново стреля в същия ъгъл на вратата, но този път бе далеч по-точен, бележейки в мрежата на „орлите“ за 1:1.

В 30' Лудогорец отново демонстрира потенциала си в предни позиции, като „орлите“ сътвориха чудесна акция в половината на европейския шампион. Топката достигна до Михаил Александров на десния фланг на атаката, като крилото на българите без забавяне стреля в очертанията на вратата. Ударът на национала обаче не бе достатъчно остър, за да бъде преодолян Икер Касияс.

Три минути по-късно Реал Мадрид не бе никак далеч и от второ попадение в срещата. Хавиер Ернандес се озова на нетипична позиция отдясно на атаката и центрира в пеналтерията на „орлите“, но сантиметри разделиха Кристиано Роналдо от това да засече топката във вратата.

В 42' Лудогорец се размина за малко с второ попадение във вратата си, след като удар на Хавиер Ернандес премина на сантиметри покрай дясната странична греда. Мексиканецът бе оставен непокрит в пеналтерията на "орлите" и стреля много опасно с левия крак, но малко го раздели от крайната цел.

4116487

Силната игра на "кралете" в заключителните минути на полувремето продължи, като Реал Мадрид видимо преследваше втори гол до края на първата част. В 43' Гарет Бейл центрира опасно в наказателното поле на домакините, но Козмин Моци навременно затвори португалеца и не му позволи да намери мрежата.

Втората част на „Васил Левски“ започна с натиск на гостите, които явно бяха получили сериозни критики от своя наставник за продукцията си досега. Още в 47' Кристиано Роналдо внесе истинска паника в наказателното поле на Лудогорец, намирайки си позиция за решаващо докосване. Португалецът опита нещо средно между удар и центриране, но в крайна сметка топката не влетя в мрежата на българския тим.

4116489

Три минути по-късно Серхио Рамос осъществи едно от обичайните си включвания при изпълнение на корнер, но изстрелът с глава на „четворката“ премина над напречната греда.

В 52' Владислав Стоянов осъществи феноменално спасяване на своята врата. „Кралския клуб“ изпълни ново статично положение пред вратата на българите, а отбраната на Лудогорец и този път не бе подредена по най-добрия начин. Това позволи на Гарет Бейл да стреля с глава от напълно чиста позиция, но Стоянов по зрелищен начин изби с една ръка, спасявайки вратата на своя тим.

Десет минути след почивката трибуните на „Васил Левски“ изригнаха в един глас, защото страхотен удар на Фабио Ешпиньо за малко не попадна в целта. Португалският халф взе смело решение да стреля от дистанция, като топката застрашително се насочи под напречната греда на вратата. Икер Касияс обаче внимаваше, като капитанът на гостите протегна ръка и съумя да избие в корнер.

В 56' мадридчани разиграха една от марковите си контраатаки в половината на българите, като акцията на Реал завърши с подаване на Иско към Хавиер Ернандес. Вместо обаче да отбележи в напълно опразнената врата на „орлите“, мексиканецът нескопосано върна топката успоредно на голлинията.

Между 65' и 67' последваха силни минути за българския шампион. Първо страхотен параболичен удар на Марселиньо бе с мъка отразен от Касияс, а малко след това Роман Безяк за малко не намери мрежата с нещо средно между центриране и изстрел.

4116492

По това време на мача Карло Анчелоти най-сетне извади от игра Хавиер Ернандес и гласува доверие на Карим Бензема, като влизането на французина даде светкавичен ефект върху двубоя. Бензема пусна изящен пас над защитата към Кристиано Роналдо, който успя да преодолее останалия сам срещу него Владислав Стоянов. Александър Александров обаче изби топката от самата голлиния и спаси вратата на „орлите“ от второ попадение

Постепенно обаче се стигна до 77', когато натискът на Реал Мадрид все пак даде желания резултат. Марсело се включи в атаката на "лос меренгес" и центрира в наказателното поле на Лудогорец, където Карим Бензема засече кълбото с левия крак за 1:2. Александър Александров претендираше за нарушение на французина в атака, но реферът Крейг Томсън не видя подобно.

4116493

В 83' се стигна до дискусионна ситуация в наказателното поле на Реал Мадрид, след като българите с основания претендираха за дузпа в своя полза. Асиер Ияраменди използва ръката си и задържа резервата Върджил Мисиджан в наказателното поле на гостите, но вместо това Крейг Томсън посочи флагчето за корнер. Футболистите на Лудогорец се скупчиха около шотландския арбитър, който обаче нямаше намерение да променя решението си.

В добавеното време на срещата Лудогорец пропиля златен шанс да възстанови равенството и да спечели точка от срещата. "Орлите" изпълниха статично положение пред вратата на гостите, като топката се озова в останалия непокрит Светослав Дяков. Вместо обаче да стреля към вратата, капитанът на българите опита да подава, което и в крайна сметка се оказа грешно решение. Последва скоростна контраатака на "кралския клуб", а Владислав Стоянов трябваше отново да се намесва, спасявайки мрежата си от трети гол след изстрел на Гарет Бейл.