Саутхямптън отказа Арсенал от първи трофей за сезона

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Арсенал се сбогува с първи трофей за новия сезон, след като днес "артилеристите" бяха елиминирани от гостуващия Саутхямптън в двубой от третия кръг на Кепитъл Уан Къп.

Лондончани претърпяха поражение с 1:2 на своя "Емиратс" и се сбогуваха с трофея, след като Душан Тадич от дузпа и Нейтън Клайн донесоха победата на "светците".

За Арсенал се разписа Алексис Санчес след отлично изпълнение на статично положение, но това не се оказа достатъчно за домакините.

Така Арсенал отново няма да успее да спечели трофея за първи път от 22 години насам. За последно "топчиите" спечелиха Купата на Лигата през 1993 година след успех над Шефийлд (У) във финалния двубой, а за последно Арсенал игра финал през 2011. Тогава обаче воденият от Арсен Венгер тим загуби срещу Бирмингам след груба грешка в последните минути.

Мениджърът на домакините Арсен Венгер даде шанс на колумбийския национал Давид Оспина да запише официален дебют под рамката на вратата, докато в отбрана за „топчиите“ бяха подредени Франсис Коклен, Айзък Хейдън, Калъм Чембърс и Ектор Белерин стартираха в отбрана. Джак Уилшър, правещият първи мач като титуляр от 18 месеца Абу Диаби и Томаш Росицки започнаха в полузащита, докато Алексис Санчес, Джоел Кембъл и Лукас Подолски оформиха офанзивната линия на домакините.

Саутхямптън злаожи на Грациано Пеле в ролята на централен нападател, докато Тадич и Мане помагаха на италианеца в предни позиции. Шнайдерлин, Уанияма и Дейвис започнаха в средната линия на „светците“.

Гостите от Саутхямптън стартираха по-силно сблъсъка, като воденият от Роналд Куман състав записа по-добри първи десет минути на мача. Пеле и Тадич комбинираха добре пред вратата на Арсенал, но дебютантът Давид Оспина се намеси добре и навременно излезе, за да предотврати опасността.

4115079

Само четири минути по-късно Арсенал успя и да открие резултата, въпреки факта, че „топчиите“ далеч не записаха най-добрия си старт на срещата. Домакините получиха правото да изпълнят пряк-свободен удар пред вратата на Фрейзър Форстър, а Алексис Санчес с превъзходно изпълнение изведе лондончани напред – 1:0.

Само шест минути по-късно обаче равенството на „Емиратс“ бе изравнено, след като Саутхямптън получи правото да изпълнява дузпа. Росицки фаулира Мане в пеналтерията на своя тим, а Тадич преодоля Оспина от бялата точка, бележейки за 1:1.

4115080

Само две минути по-късно „светците“ можеха и да излязат напред в резултата. Грациано Пеле изведе Мане очи в очи с Оспина, но сенегалецът изпрати кълбото в аут.

Защитата на Арсенал продължи да се представя отчайващо в тези минути, а в 24' Саутхямптън стигна и до нов шанс за обрат в двубоя. Грациано Пеле бе близо до това да покачи на 1:2, но решителна намеса на Калъм Чембърс не позволи на италианеца да реализира.

Добрата игра на Саутхямптън все пак даде резултат в 38', когато „светците“ стигнаха и до пълен обрат на „Емиратс“. Защитата на Арсенал се справи с корнер пред своята врата, но топката попадна право в Нейтън Клайн, който не се посвени да стреля от дистанция. Въпреки, че топката бе в обсега на Давид Оспина, колумбийският страж не успя да се намеси, а гостите излязоха напред в резултата – 1:2.

4115081

Малко преди почивката Лукас Подолски можеше да изравни за Арсенал, но германският национал не бе точен след подаване на Уилшър.

Още в началото на втората част Саутхямптън получи добра възможност да отбележи и трети гол, но „светците“ не съумяха да се възползват. Душан Тадич засече топката след отиграване на Пеле, но сръбският футболист на „светците“ стреля право в Давид Оспина.

В 63' отново колумбийският страж трябваше да запознава „Емиратс“ с класата си, спасявайки изстрел от пряк-свободен удар на Тадич.

4115082

Пет минути по-късно домакините отново напомниха за себе си в предни позиции, а Алексис Санчес можеше да възстанови равенството с втория си гол в двубоя. Чилиецът се озова на стрелкова позиция и отправи удар, но Фрейзър Форстър спаси изстрела на нападателя.

В заключителните 15 минути Арсенал очаквано опита да натисне своя съперник, но и футболистите на Роналд Куман рядко позволяваха на своя домакин възможности за изравнително попадение.  В 77' Лукас Подолски отново опита да възстанови равенството, но стражът на Саутхямптън се намеси и отрази. Три минути по-късно Алексис се опита да повтори изпълнението си от статично положение, но този път чилиецът нацели стената.

И до края на мача Арсенал опита да обгради своя съперник около наказателното му поле, но Саутхямптън удържа на натиска и в крайна сметка продължи за следващия кръг на надпреварата.